Obstarávanie obrnených vozidiel nie je transparentné, hovorí analytik Naď a navrhuje riešenie

    0
    Jaroslav Naď (Autor: Reprofoto, Facebook)

    „Som presvedčený, že proces ako taký by mal byť zastavený a následne by mal byť pripravený otvorený medzinárodný tender. Jeho účastníci by museli jasne splniť dopredu známe a zverejnené požiadavky, vrátane zaručenia bezpečnosti dodávok cez slovenský obranný priemysel. Komisia za účasti aj opozície, keďže ide o projekt na ďalšie tri volebné obdobia, ale aj napríklad Hodnoty za peniaze a Transparency International, by vybrala pre SR najvýhodnejšiu ponuku. To by bol transparentný proces,“ povedal Naď.

    Podľa jeho názoru malo MO SR s najväčšou pravdepodobnosťou od začiatku vybratú spoločnosť, s ktorou tento projekt chce zrealizovať. „Dokazuje to už niekoľkomesačná spolupráca medzi spoločnosťou Konštrukta-Defence (100 % akcií MO SR) a fínskou spoločnosťou Patria,“ doplnil Naď.

    Upozornil, že napríklad Česká republika či Litva pri podobných obstaraniach postupovali bez utajovania procesov. „Rovnako tak nevieme, ktoré konkrétne spoločnosti slovenského obranného priemyslu sa budú podieľať na tomto projekte, keďže Konštrukta-Defence nemá na takýto projekt ani personálne, ani výrobné kapacity,“ dodal.

    Predseda Národnej rady SR a líder SNS Andrej Danko v nedeľu v diskusnej relácii TA3 V politike podporil “slovenské riešenie”. “Nebuďme hlúpi. Ak si Slovenská republika prezbrojuje svoju armádu, musí mať slovenské riešenie. Nič iné ma nezaujíma. Samozrejme, že je veľmi dôležitá aj transparentnosť, ale musíme mať svoj výrobok. Zničili sme si zbrojárstvo a ak teraz pri prezbrojovaní nedáme šancu našim výrobcom, už nikdy neoživíme ani toto torzo,” myslí si.

    Vláda SR v stredu (15.11.) súhlasila s obstaraním maximálne 81 kusov bojových obrnených vozidiel (BOV) 8×8 a 404 kusov vozidiel 4×4 pre potreby OS SR.

    Slovenská armáda by mala vozidlá 8×8 postupne získať v rokoch 2018 až 2024. Približne 70 percent vozidla by mala tvoriť slovenská účasť a náklady neprevýšia štyri milióny eur s DPH za jedno vozidlo.

    Domáci zbrojársky priemysel bude zapojený aj v prípade obstarania vozidiel 4×4. „Vývoj vlastného vozidla by mal byť ukončený v roku 2018 s využitím potenciálu domáceho priemyslu s podielom viac ako 80 percent,“ uviedol v stredu minister obrany Peter Gajdoš.

    - Reklama -