Slovensku sa ekonomicky darí, ale chudobných je čoraz viac, hovorí Krajniak. Toto je vraj dôvod

    0
    Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak (Autor: df)
    Podľa predsedníčky Slovenskej siete proti chudobe Anny Galovičovej sa na hranici chudoby ocitlo približne 640 000 ľudí, medzi ktorými sú predovšetkým rodiny s dvomi a viacerými deťmi, mladí, nezamestnaní, ale aj pracujúci ľudia. Galovičová na tlačovke uviedla, že podľa nej Slovensko nebojuje proti chudobe dostatočne. 
     
    S týmto tvrdením zrejme súhlasí aj poslanec Národnej rady SR Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý na túto skutočnosť poukazuje na svojom facebookovom profile pri článku portálu Webnoviny.  
     
    „Ako je možné, že chudoba na Slovensku stále rastie, keď ekonomike sa darí? Lebo väčšinu z rastu ekonomiky si vezmú oligarchovia a nadnárodné koncerny – nie ľudia. Toto je najväčší problém Slovenska, aby ľudia dostali spravodlivejší podiel z vytvoreného národného bohatstva,“ píše Krajniak na sociálnej sieti. Opozičný poslanec dodáva, že o spravodlivejšie prerozdelenie národného bohatstva sa bude snažiť spolu s kolegami aj pri rokovaní o štátnom rozpočte na budúci rok. 
     
     
    Správa o rastúcom počte Slovákov ohrozených chudobou zo Slovenskej siete proti chudobe prichádza práve v čase, keď vláda vyzdvihuje rekordne nízku nezamestnanosť. Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu októbra klesla na 6,14 percenta. Úrady evidovali 167 278 disponibilných uchádzačov o zamestnanie, ale podľa Galovičovej zo Slovenskej siete proti chudobe je dlhodobo nezamestnaných až 300 000 Slovákov, ktorí už nie sú evidovaní na úradoch práce ako uchádzači o zamestnanie. 

    Chystá sa zdražovanie energií

    Pred komentárom k rastúcej chudobe na Slovensku uverejnil Krajniak v rovnaký deň ešte jeden status. V ňom opozičný poslanec vyzýva ľudí, aby mu posielali výmery za elektrinu, ktoré im vyrátali dodávatelia na budúci rok. 
     
    „Opäť sa chystá zdražovanie cien energií. Ak to nepostrážime spolu rovnako ako začiatkom tohto roka, energetické monopoly sa môžu snažiť zdvihnúť ceny neoprávnene. Keď dostanete poštu od vášho dodávateľa elektriny, dajte mi vedieť cenu, aby sme mohli rýchlo zareagovať, ak bude problém,“ píše Krajniak na sociálnej sieti. 
     
    V článku priloženom ku Krajniakovmu komentáru je totiž varovanie obchodného riaditeľa spoločnosti Východoslovenská energetika (VSE) Miroslava Kullu. Ten pre portál Venergetike.sk uviedol, že zdražovanie elektriny na budúci rok „odráža regulačný vzorec a nárast komodity na burzách“ podobne, ako by sa nárast ceny ropy premietol do cien pohonných látok.  
     
    Východoslovenská energetika (VSE) už poslala návrh cien za elektrinu na regulačný úrad. Posielať by ho nemusela, ak by nechcela na budúci rok tieto ceny meniť. 
     
     
    - Reklama -