Putin podpísal zákon o registrácii médií ako tzv. zahraničných agentov

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, takmer jednohlasne schválila predmetný návrh zákona v stredu 22.11. Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, ho prijala už 15. novembra. Putinovým podpisom zákon nadobúda účinnosť. 

    Vypracovanie a schválenie tohto zákona bolo reakciou Ruska na podobné komplikácie ruských médií v USA. Americké ministerstvo spravodlivosti začiatkom novembra nariadilo spravodajskej televízii RT, aby sa v USA zaregistrovala ako zahraničný agent, a to na základe právnej normy platnej od roku 1938. 

    Ustanovenia nového ruského zákona umožňujú uznať zástupcu masovokomunikačných prostriedkov za agentov, ak dostáva finančné prostriedky zo zahraničia. Po nadobudnutí statusu zahraničného agenta budú médiá predmetom obmedzení a povinností, aké v súčasnosti platia pre neziskové organizácie. Podobne ako ony budú médiá niesť aj zodpovednosť za porušenie zákona.

    Americké tajné služby obviňujú Kremeľ, že RT použil ako nástroj na zasahovanie do procesu amerických prezidentských volieb v roku 2016. Rusko všetky takéto obvinenia odmieta.

    Ruské ministerstvo spravodlivosti ešte pred podpísaním zákona upozornilo množstvo médií, že sa budú musieť zaregistrovať ako zahraniční agenti. Upozornenie dostali rozhlasové stanice Hlas Ameriky či Rádio Sloboda. Ako možní kandidáti sa uvádzajú aj televízia CNN a rozhlasová stanica Deutsche Welle.

    - Reklama -