Riaditelia rakúskych škôl sa sťažujú na deti imigrantov. Ale radšej len anonymne

    0
    Ilustračná fotografia: moslimské deti. (Autor: repro foto Youtube/CNN)

    Denník Kronen Zeitung informuje o volaní niekoľkých riaditeľov škôl z Grazu aj iných miest, ktorí poukazujú na nedostatočné znalosti nemčiny u detí s prisťahovaleckými koreňmi. Mnoho rodičov rakúskych detí z dôvodu zvyšujúceho sa podielu prisťahovalcov v triedach navyše dáva svoje deti na iné školy. Hoci nie je kritika ojedinelá, riaditelia škôl nechcú z obáv pred možnými dôsledkami zverejniť svoje mená, aj keď redakcia denníka ich má k dispozícii.

    Vo svojom otvorenom liste poukazujú na skutočnosť, že deti s prisťahovaleckými koreňmi majú aj po opustení základnej školy veľmi nízke znalosti nemčiny, čo sa potom negatívne premieta do ich ďalšieho vzdelávania. „V triedach dramaticky klesá podiel rakúskych detí, ktoré nahrádzajú práve deti prisťahovalcov. Rodičia s prisťahovaleckými koreňmi, ktorí sa usilujú o úspešnú integráciu, sa takýmto triedam vyhýbajú a posielajú svoje deti inam.“

    To sa týka aj rodičov rodených rakúskych detí. „Mnohí z nich sa skutočne snažia s rodičmi zo zahraničia nadviazať kontakt, ale často márne.“ Na negatívne dôsledky liberálnej prisťahovaleckej politiky už dlhé roky upozorňujú najmä predstavitelia Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). „List riaditeľov základných škôl potvrdzuje, že naša prisťahovalecká politika jednoducho zlyháva a prejavuje sa to okrem iného aj na alarmujúcom sa zvyšovaní počtu nerakúskych žiakov,“ hovorí člen mestskej rady za FPÖ v Grazi Armin Sippel.

    V Rakúsku sa už od začiatku migračnej krízy vedú diskusie o pomerne málo úspešnej integrácii detí prisťahovalcov z moslimského sveta, ktoré často prichádzajú do styku s nemčinou len v škole a s rodičmi doma hovoria po arabsky. Ich podiel sa pritom najmä vo väčších mestách prudko zvyšuje a vzdelávacie inštitúcie nie sú schopné si s týmto trendom poradiť. V niektorých častiach Viedne tvoria deti s prisťahovaleckými koreňmi takmer polovicu všetkých žiakov.

    V júni tohto roku poskytla rakúskym médiám rozhovor nemenovaná učiteľka, ktorá sa sťažovala na otrasné skúsenosti so žiakmi a ich rodičmi, ktorí do krajiny prišli z Blízkeho východu. „Tretina študentov vôbec nie je schopná sledovať moju výučbu, pretože jednoducho nevie po nemecky. Ďalším problémom sú neospravedlnené hodiny,“ uviedla učiteľka pre televíziu ORF a odporučila rodičom rakúskych detí, aby dali radšej svoje deti na súkromné školy.

    - Reklama -