Východná Európa sa rozhodla “zaútočiť” na post predsedu Euroskupiny, v hre je aj Kažimír

    0
    Peter Kažimír (Autor: TASR)

    Štvrtkový termín na podanie oficiálnych kandidatúr na šéfa Euroskupiny splnili ministri financií zo štyroch krajín eurozóny – Dana Reizniece-Ozola z Lotyšska, Pierre Gramegna z Luxemburska, Mário Centeno z Portugalska a Peter Kažimír zo Slovenska.

    O nástupcovi Jeroena Dijsselbloema a v poradí treťom šéfovi Euroskupiny sa bude hlasovať v pondelok 4. decembra v Bruseli, pričom víťaz potrebuje získať najmenej 10 hlasov, čiže podporu 10 krajín 19-člennej eurozóny.

    Podľa Politico východná Európa kandidatúrou Kažimíra a lotyšskej ministerky na šéfa Euroskupiny “vracia úder” západnej Európe potom, ako Slovensko pred dvoma týždňami bolo považované za jedného z favoritov súťaže o sídlo EMA, ale nezískalo dosť hlasov. Politico však v tejto súvislosti upozornil, že slovenská vláda nespája hlasovanie o EMA s Kažimírovou kandidatúrou.

    Politico uviedol, že kandidatúra Kažimíra nikoho neprekvapila. Túto možnosť naznačil už v septembri počas svojho prejavu na podujatí think-tanku Bruegel a pred médiami svoj záujem o túto funkciu potvrdil

    6. novembra na poslednom zasadnutí Euroskupiny. Vtedy však upozornil, že sa na kandidátovi musí najprv dohodnúť celá politická skupina socialistov.

    Tým, že sa Kažimír “na poslednú chvíľu” rozhodol oznámiť svoju oficiálnu kandidatúru aj napriek tomu, že za socialistov sa o funkciu uchádza Portugalčan Centeno, podľa Politico porušil všetky nepísané pravidlá a konsenzus v radoch európskych socialistov a dokonca “ohrozuje rovnováhu síl medzi kľúčovými politickými zoskupeniami v rámci EÚ”.

    Nový šéf Euroskupiny sa ujme svojej funkcie v januári 2018.

     

    - Reklama -