Kažimírove šance na post predsedu Euroskupiny sú, zdá sa, mizivé

    0
    Minister financií SR Peter Kažimír (Autor: SITA)

    Týždenník Politico na svojom internetovom serveri v pondelok zopakoval, že nový šéf Euroskupiny bude vybraný spomedzi ministrov financií Lotyšska, Luxemburska, Portugalska a Slovenska. Víťaz potrebuje získať najmenej 10 hlasov, čiže podporu 10 krajín 19-člennej eurozóny.

    Táto súťaž je však podľa Politico považovaná iba za výber medzi Portugalčanom Máriom Centenom z politickej skupiny európskych socialistov a Luxemburčanom Pierrom Gramegnom, ktorý je z politického prúdu liberálov. Luxembursko už malo šéfa Euroskupiny – Jeana-Clauda Junckera -, ktorý v súčasnosti predsedá Európskej komisii.

    Aj v tejto “dvojsúťaži” je však za favorita považovaný Centeno. Nástupcami Jeroena Dijjselbloema sa podľa denníka zrejme nestane slovenský minister financií Peter Kažimír, ktorý je rovnako z tábora socialistov a Lotyška Dana Reizniece-Ozola, ktorá zastupuje tábor Zelených.

    “Musíme mať socialistického lídra na čele Euroskupiny a povedal by som, že je všeobecne akceptovateľný. Odkaz, že Mario Centeno je kandidátom našej politickej rodiny, bol zaslaný,” potvrdil politickú podporu Strany európskych socialistov (PES) pre Centena predseda PES Sergej Stanišev počas sobotňajšieho kongresu strany v Lisabone.

    Ministri financií eurozóny by mali začať hlasovať o svojom novom šéfovi hneď na úvod zasadnutia, okolo 13.00 h miestneho času.

    Prvým šéfom Euroskupiny (2005-2013) bol Jean-Claude Juncker, ktorého v januári 2013 nahradil holandský socialista Jeroen Dijjselbloem. Funkčné obdobie Dijsselbloema sa skončí v januári 2018.

    “Dôvodom, prečo som sa rozhodol kandidovať na post predsedu Euroskupiny, je aj nevyváženosť dôležitých funkcií medzi staršími a novými členskými štátmi EÚ,” uviedol slovenský minister financií Peter Kažimír po príchode na zasadnutie ministrov financií eurozóny v Bruseli a krátko pred začatím hlasovania o budúcom šéfovi Euroskupiny.

    - Reklama -