Významný vedec: Rútime sa do záhuby. V Sýrii sa bojuje o vodu

    0
    Zničené budovy v sýrskom meste Rakká (Autor: TASR)

    „Z môjho hľadiska je najhorší rast ľudskej populácie, rast ľudskej spotreby […] a to, že vlastne ubúda tej prírody,“ upozornil vedec. Rast populácie sa v tejto chvíli spomaľuje, ale aj tam, kde sa rast populácie spomaľuje, ľudia využívajú zdroje planéty. „Varujúci je úbytok pitnej vody,“ poznamenal. O vodu sa jedného dňa môže viesť aj vojna. „Koniec koncov už to vidíme v Sýrii. Síce môžeme hovoriť o tom, že tá vojna má rôzne príčiny, ale aj tak je niekde v pozadí vojna o zdroje, o vodu a tak,“ pokračuje varovne odborník.

    Ak bude súčasný neblahý trend pokračovať, dospejeme nielen k vojnám, ale aj k hladomoru, ku genocídam a tak podobne. „Takže rozumiem tomu správne, že by mierny úbytok ľudstva planéte prospel?“ spýtal sa moderátor. „Áno, áno,“ potvrdil Storch.

    Nemali by sme vraj zabúdať na jednu vec. Ak vymrú opeľovače, tak si len ťažko vypestujeme nejaké ovocie. Skrátka musíme ochrániť prírodu, aby sme mohli na planéte žiť. Prvé, čo môže každý urobiť, aby prispel k ochrane planéty, je podľa Storcha nekupovať výrobky z palmového oleja, pretože plantáže paliem vytláčajú dažďové pralesy. Palmový olej sa dnes využíva ako biopalivo a to je podľa Storcha veľký problém, pretože si človek ničí pôvodné prirodzené prostredie.

    „Z môjho hľadiska sú biopalivá omyl a narobili viac škody než úžitku. Kvôli biopalivám sa dnes pestujú plantáže na úkor pôvodných lesov a to ja považujem za jeden z najväčších problémov,“ nedáva si servítku pred ústa biológ. Chybné je teda pestovať aj obrie polia repky, pretože sa v dôsledku toho potláča biodiverzita prírody.

    Celý rozhovor si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -