Kaliňák: V návrhu na moje odvolanie je 20 lží, klamstiev a demagógií. Rajtár je podľa neho klamár, veľký zbabelec a podvodník

    0
    Robert Kaliňák a Jozef Rajtár (Autor: TASR)

    “Sedia tu ľudia, ktorí používajú lož, resp. nevedomosť či nevzdelanosť ako pracovnú metódu,” povedal Kaliňák a poukázal najmä na poslanca Jozefa Rajtára (SaS), ktorý za opozíciu návrh na jeho odvolanie predkladá.

    Minister vnútra najskôr uviedol, že Rajtár je klamár, veľký zbabelec a podvodník. “Ako je možné, že človek, ktorý sa chváli, že vyštudoval manažment, sa môže dopúšťať takých fatálnych ekonomických nezmyslov? Mám tri byty a to platí aj teraz. Stačí vedieť základnú matematiku. Vy ste moje majetkové priznania ani nevideli a vychádzali ste z nejakej digitálnej podoby, ktorá nemusí odzrkadľovať skutočnosť,” odkázal na margo Rajtárovej výčitky, že Kaliňák ani nevie, koľko bytov vlastní.

    Šéf rezortu vnútra tiež tvrdí, že Rajtár vysokú školu v skutočnosti neabsolvoval, napriek tomu sa k titulu hlási. “Vyštudovali ste šesťmesačný kurz na škole, ktorá je špecialista na vzdelávanie cez internet. Píše sa tam, že pre vstup do programu sa nevyžaduje žiadne predchádzajúce vzdelanie. Vyžaduje sa osobný počítač, prístup na internet a osobná disciplína. Podľa našich zákonov to nereprezentuje vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa,” podčiarkol.

    Kaliňák uistil, že nemá nič proti stredoškolsky vzdelaným ľuďom, prekáža mu však, že Rajtár predstiera, že má vysokú školu a dokonca to mal aj zneužiť. Podľa ministra totiž pôsobil ako člen dozornej rady v štátnej akciovke Slovenská konsolidačná, na čo treba vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Zároveň mal Rajtár ako člen dozornej rady schváliť predaj pohľadávky vo výške 4,5 milióna eur za 18.000 eur. “To je Bašternák čistý amatér oproti vám,” povedal Kaliňák.

    Minister priznal, že počas prvých dvoch schôdzí, na ktorých čelil odvolávaniu, zanedbal komunikáciu. “Niektorí novinári mi vyčítajú, že som mal lepšie komunikovať, ale úlohy, ktoré máte, vám niekedy bránia, aby ste trávili čas vysvetľovaním nezmyslov. Naozaj vtedy bolo predsedníctvo a každý deň sme riešili, aby Slovensko nemuselo prijímať utečencov. Vtedy na to čas nebol, dnes vidím, že je,” uviedol na margo svojho obchodu s Ladislavom Bašternákom.

    Zopakoval, že nikdy od Bašternáka priamo ani sprostredkovane peniaze neprijal. Taktiež zopakoval, že hodnota podielu firmy B.A. Haus, ktorú od Bašternáka kúpil, bola skutočne 8000 eur a zvyšných 422.000 zaplatil tak, že odkúpil od podnikateľa pôžičku, ktorú voči vlastnej firme mal.

    Kaliňák je presvedčený, že to, čo mu opozícia v skutočnosti vyčíta, je, že sa pozná s daňovým podvodníkom. On však uviedol, že v skutočnosti pozná dvoch, ktorí boli u neho v kancelárii. Poukázal na prezidenta Andreja Kisku a lídra OĽaNO Igora Matoviča.

    Rajtár v reakcii uviedol, že za členstvo v dozornej rade Slovenskej konsolidačnej nepoberal žiaden plat, lebo sa ho sám vzdal. Na margo svojho vzdelania poznamenal, že škola, z ktorej má titul Dip Mgmt, sa podieľa aj na vesmírnych letoch. “Ja si v životopise uvádzam taký titul, aký mi prináleží. A všetky školy, čo mám, certifikáty a diplomy, si uvádzam tak, ako som ich dostal, a nijako inak. Minister Kaliňák toto všetko robí a hovorí len preto, aby odviedol pozornosť od samého seba,” odkázal.

    - Reklama -