Totálny zvrat v Nemecku. Minister zahraničia sa vraj plánuje vykašľať na Washington a začať robiť veľmocenskú politiku po svojom

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Sociálny demokrat a minister zahraničia v dosluhujúcej vláde Sigmar Gabriel si myslí, že Spojené štáty už nie sú to, čo bývali, a ich niekdajší nespochybniteľný celosvetový vplyv vo svete poklesol. Washington dnes nehľadí na Berlín ako na kľúčového partnera, ale ako na jedného z radu partnerov, a celé Nemecko by na to malo zareagovať. Nemecký denník Die Welt naznačuje, že sa Gabriel pokúša o najväčšiu zmenu v smerovaní nemeckej zahraničnej politiky od roku 1949. Helena Mallotová prináša preklad tohto článku.

    „Sigmar Gabriel zvolil neobvykle ostrú rétoriku. A, ako sa zdá, už objavil aj nového spojenca. Hoci, alebo možno práve preto, že je momentálne iba ministrom zahraničia dočasnej vlády, postaral sa o veľký rozruch. V utorok požadoval tento predný politik nemeckej SPD v prejave na Fóre pre zahraničnú politiku nové strategické zameranie nemeckej – a zároveň vytvorenie vážne chápanej spoločnej európskej zahraničnej politiky. Nemecko musí do budúcna rozvíjať strategické uvažovanie a formovať vlastnú silu na jej utváranie. To, ako si Sigmar Gabriel myslí, vyžaduje v strednodobej perspektíve jasnejšie dištancovanie sa od USA a v dlhodobej perspektíve približovanie sa k Rusku. Nepreháňame, keď konštatujeme, že v tomto prípade ide zrejme o najofenzívnejšie artikulovanie vlastných nemeckých záujmov nemeckým ministrom zahraničia od roku 1949. Nemecká zahraničná politika sa od druhej svetovej vojny väčšinou vyznačovala buď tým, že sa rozplývala nad opakovaním nutnosti spoločných európskych prístupov, alebo tým, že chtiac-nechtiac ustupovala záujmom USA, ktoré pre Nemecko predstavovali primárne ochrannú mocnosť,“ píše politička na sociálnej sieti Facebook.

    Zdroj: Facebook/Helena Mallotova

    Ak sa niekedy v budúcnosti stane, že nemecké záujmy budú v rozpore s tými americkými alebo európske záujmy budú v rozpore s tými americkými, tak by sa Nemecko a Európa nemali báť ísť so Spojenými štátmi do otvoreného stretu. Ako príklad, keď by stálo za to sa postaviť Washingtonu, Sigmar Gabriel uvádza protiruské sankcie. Tie nedávno Spojené štáty vyostrili natoľko, že to podľa Gabriela môže ohroziť energetickú bezpečnosť Európy.

    Gabriel sa tiež domnieva, že odporom voči sankciám by sa to nemalo skončiť. Nemecko by sa malo zasadzovať o zlepšenie vzťahov s Iránom a malo by dôrazne odmietnuť prípadné presunutie ambasád z izraelského Tel Avivu do Jeruzalema. Nemecký minister varuje, že tento krok by mohol ohroziť Blízky východ, a ak niečo také Donald Trump plánuje, tak sa Nemecko údajne musí vzoprieť.

    Donald J. Trump

    Donald J. Trump Zdroj: TASR

    Okrem toho by sme vraj nemali zabúdať, že Rusko je veľkým susedom európskych štátov a celý kontinent sa podarí udržať v pokoji a mieri len vtedy, keď nebudeme s týmto veľkým susedom rozbíjať vzťahy.

    „Bezpečnosť a stabilita môže byť zaistená len s týmto susedom a nie proti nemu. Predstava sociálnych demokratov o akejsi novej nemeckej východnej politike nie je snaha o akýsi rovnomerný vzťah k Amerike a Rusku, ale je to ambícia stať sa v strednodobej perspektíve sebavedomým európskym faktorom a emancipovať sa voči doterajšej ochraniteľskej mocnosti. A, ako sa zdá, Sigmar Gabriel už podľa svojho názoru našiel na realizáciu svojho konceptu svojho spojenca. Ten sa volá Emmanuel Macron,“ pokračuje Mallotová.

    Nie je bez zaujímavosti, že CDU doterajšej kancelárky Angely Merkelovej nie je proti tejto očividnej zmene kurzu nemeckej zahraničnej politiky. Merkelová si údajne myslí, že Nemecko má konať sebavedome, takže v tomto je s nemeckou sociálnou demokraciou v zhode. Ak by teda išlo len o zahraničnú politiku, doteraz vládnuca veľká koalícia by v Nemecku mohla ďalej pokračovať.

    Kritika však zaznieva z radov nemeckých Zelených. Tí nemajú nič proti tomu, aby Nemecko konalo sebavedome v zahraničnej politike, ale konať sebavedome nie je to isté, ako zapredať Ukrajinu Rusku výmenou za lepšie ekonomické vzťahy s Ruskom. Niečo také nemeckí Zelení dôrazne odmietajú. To, že dnes nemecká vláda v kadečom nesúhlasí s Trumpom, vraj ešte neznamená, že by sme sa mali zmieriť s porušovaním medzinárodných dohôd zo strany Ruska.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -