To, že sme nezískali liekovú agentúru, vyoralo podľa Fica zbytočnú brázdu. Chce si to politicky vydiskutovať

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    V rámci štátov V4 by mal na spomínanú sumu prispieť každý rovnakým dielom. Za tieto financie sa majú v Líbyi trénovať tamojšie zložky, aby vedeli efektívnejšie zadržiavať tých, ktorí Líbyu používajú ako nástupište pre migrantov smerom do Európy. V4 bude pritom spolupracovať s Talianmi.

    Fico pripomenul, že do Núdzového zvereneckého fondu EÚ pre Afriku už Slovensko dalo 1,6 milióna eur. “Ak chceme zastaviť migráciu, je neskoro sa ňou zaoberať až na území EÚ. Treba to robiť v krajinách, odkiaľ prichádzajú najviac,” povedal.

    Na margo bezpečnosti poznamenal, že na samite sa bude schvaľovať iniciatíva PESCO. “Cieľom je dávať dohromady krajiny v otázke obrany a bezpečnosti. Ale PESCO nie je žiadna alternatíva k NATO, je to európsky pilier v rámci NATO. Ale treba brať vážne, čo povedal americký prezident Trump, že America First a vy v Európe si robte čo chcete,” poznamenal Fico.

    Lídri budú na summite hovoriť aj o brexite, konkrétne o posune do druhej fázy rokovania. “Mňa zaujíma finančné vyrovnanie. Tam platí princíp, že žiaden štát nedostane viac alebo menej a Veľká Británia si bude ctiť všetky záväzky, ktoré jej vznikli počas členstva v Únii,” povedal.

    Fico si chce na summite vydiskutovať aj otázku Európskej liekovej agentúry, o ktorej sídlo sa uchádzalo aj Slovensko. Napriek enormnej snahe a podľa Fica najlepšiemu projektu sme ju nezískali, lebo nás nepodržali silnejšie štáty. “Chcem si to politicky vydiskutovať. Vyoralo to zbytočnú brázdu,” tvrdí.

    Agendou zasadnutia Európskej rady bude aj sociálna dimenzia v nadväznosti na novembrový Sociálny samit vo švédskom Göteborgu.

    “Po dlhom čase bude v záveroch Európskej rady reflektované to, čomu hovoríme sociálny rozmer EÚ. Teším sa, že budeme viac hovoriť o právach zamestnancov, o sociálnych právach zakotvených v ústave a medzinárodných dokumentoch,” dodal Fico.

    - Reklama -