“Tajná” akcia vlády Nemecka: Ide o migrantov. A koná sa to už dlhšie

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Až po viac ako dvoch rokoch vláda oficiálne spustila webovú stránku rumoursaboutgermany.info (fámy o Nemecku – pozn. PL.sk). Jej cieľom je uviesť na pravú mieru niektoré nepravdivé informácie, ktoré sa na Blízkom východe a v Afrike šíria o prisťahovaleckej politike krajiny. Ako Frank píše, projekt vychádza z podobne ladenej kampane, akú spoločne pripravili talianske ministerstvo vnútra a Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

    „Fámy o Nemecku sa týkajú predovšetkým ekonomických aspektov, ktoré sú pri rozhodovaní pre migrantov kľúčové. Vláda na multijazyčnom webe odkazuje migrantom, že ilegáli si v Nemecku nenájdu prácu a nedostanú navzdory všetkým fámam žiadny uvítací finančný príspevok. Na webe sa ďalej píše, že migranti nemôžu očakávať ani pridelenie domu. Hovorí sa tam aj o tom, že migranti si nemôžu vybrať, kde budú žiť,“ pokračuje Frank.

    Ako sa uvádza v tlačovej správe nemeckého ministerstva zahraničia, projekt je súčasťou informačnej kampane, ktorú vláda spustila v zahraničí už v roku 2015, teda na začiatku migračnej krízy. „Túto kampaň však pred svojimi občanmi dôkladne skrývala. Nepísali o tom žiadne veľké denníky ani internetové servery. Keby ste k tomu chceli získať nejaké informácie, museli by ste sa pozrieť na web ministerstva a na tlačovú správu z januára 2016, ktorá sa konkrétne zmieňuje o kampani v Afganistane.“

    V troch najväčších mestách Afganistanu tak došlo k spusteniu bilbordovej kampane, v rámci ktorej si mohli na bilbordoch miestni obyvatelia v ich rodnom jazyku prečítať otázku, či si svoj odchod z krajiny dostatočne premysleli. „Takto vedená kampaň logicky nemala žiadny úspech, čo je pravdepodobne zároveň dôvod, prečo teraz nemecká vláda spustila spomínaný web.“ Ten je vraj optimalizovaný pre smartfóny a oslovuje cieľovú skupinu jednoduchým a zrozumiteľným jazykom.

    „Ale fungovať nebude ani táto stránka. Aj keby ju náhodou migrant navštívil, prečo by mal veriť tomu, že odmietnutý žiadateľ o azyl musí opustiť Nemecko? Každý Nemec predsa vie, že takmer žiadni odmietnutí žiadatelia o azyl v skutočnosti našu krajinu opustiť nemusia. A ak sa náhodou rozhodnú vrátiť do svojej rodnej krajiny sami, ešte dostanú na cestu príspevok od 1 000 až do 3 000 eur,“ konštatuje autor článku.

    Podľa Franka je potom rozpor aj v tom, že pôvodne bol podľa vlády každý prišelec klasický „utečenec“. Kampaň však navodzuje dojem, že mnohí (migranti) len hľadajú lepšie živobytie. „Už pred tromi rokmi navyše Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) vyprodukoval 17-minútové propagačné video, v ktorom môžete vidieť usmievavých úradníkov (hovoria aj po arabsky) a prázdne a útulné ubytovacie kapacity. V podstate pozvánka utečencov z celého sveta do Nemecka,“ čuduje sa Frank.

    „Ako ironicky poznamenal redaktor časopisu Die Welt Henryk Broder, jedinou autentickou vecou v celom filme sú záverečné titulky, podľa ktorých je príbeh fiktívny a utečencov hrajú herci. Trefne komentuje Broder aj aktuálne snahy nemeckej vlády odradiť ďalších migrantov. Hovorí, že je to rovnaké, ako keby chceli drogoví díleri radiť svojim zákazníkom, aby si od nich nekupovali drogy,“ uzatvára Frank.  

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -