Gajdoš mal o stave munície informovať skôr, ale opozícia z toho nebude robiť politiku, tvrdí Galko

    0
    Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) pri streľbe zo samopalu (Autor: MO SR)

    „Dnes sme doložili stav v jednotlivých muničných skladoch, nič sme nezatajovali, zároveň som informoval výbor pre obranu a bezpečnosť aj o prijatých legislatívnych opatreniach, opatreniach z hľadiska modernizácie muničných skladov, vrátane disciplinárnych a trestnoprávnych riešení,“ povedal Gajdoš.

    Zdôraznil, že bol fyzicky skontrolovaný každý náboj a teraz má rezort obrany stopercentnú istotu, čo sa v jednotlivých skladoch nachádza.

    “V prvom rade by sme chceli oceniť, že minister dodržal ten prísľub, prišiel a detailne nás informoval. Tie informácie, ktoré sme dostali, mňa osobne uspokojili, pretože sme dostali zodpovedané všetky otázky, veľmi detailne sme boli informovaní,“ povedal člen výboru a poslanec Národnej rady (NR) SR Ľubomír Galko (SaS).

    Podotkol, že má len dve výhrady. Prvá je, že minister Gajdoš mal verejnosť informovať skôr a druhá sa týka nefunkčných až nebezpečných granátov pre vojakov, ktoré „boli zistené ešte v rokoch 2012 a 2013 a dodnes nie sú zlikvidované.“

    „Apelovali sme na ministra, nech to vyrieši,“ doplnil Galko. Potvrdil, že opozícia vyjadrila Gajdošovi podporu v tom, že ak bude potrebovať prijať nejaké opatrenia, ako napríklad kamery či zvýšenie počtu vojakov na stráženie a podobne, podporia ho. „My v opozícii nebudeme z tohto robiť politiku, pretože bezpečnosť je mimoriadne dôležitá pre celú spoločnosť,“ dodal Galko.

    Gajdoš 8. decembra tohto roka na tlačovej besede informoval o ukončení fyzickej inventarizácie zásob munície vo vojenských skladoch, ktorá sa v takejto forme na Slovensku uskutočnila vôbec po prvý raz. Zistili, že rezortu obrany chýbajú granáty, RPG–75 a viac ako 200.000 kusov nábojov. Gajdoš vtedy uviedol, že zistené nedostatky mohli nastať aj pred mnohými rokmi a taktiež informoval o vyvodení zodpovednosti voči konkrétnym osobám a prijatých opatreniach do budúcnosti.

    Prípad vyšetruje aj polícia, pričom podľa nej je „veľmi silnou hypotézou,“ že chýbajúci materiál nebol odcudzený, ale ide o chyby v evidenciách.

     

    - Reklama -