Ľudovci a slobodní uzavreli koaličné rokovania, vytvoria budúcu rakúsku vládu

    0
    Heinz-Christian Strache a Sebastian Kurz (Autor: TASR)

    Členovia novej rakúskej spolkovej vlády, ktorú povedie líder ľudovcov, doterajší šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz, zložia ústavou predpísaný sľub do rúk spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena v pondelok 18. decembra.

    Pôjde o tretiu rakúsku čierno-modrú vládu ľudovcov a slobodných. Po prvý raz vládli tieto strany spoločne v období rokov 2000-2002, po druhý raz po predčasných voľbách v období rokov 2002-2006, počas ktorého došlo k rozkolu v radoch FPÖ.

    V Rakúsku sa však tentoraz hovorí už o tyrkysovo-modrej koalícii, pretože ľudovci počas nedávnej predvolebnej kampane zmenili stranícku farbu z čiernej na tyrkysovú.

    V osobe Sebastiana Kurza sa na čele rakúskej vlády objaví ľudovec po takmer 11 rokoch, keď post kancelára obsadzoval sociálny demokrat z SPÖ. Po Wolfgangovi Schüsselovi sa stane iba druhým spolkovým kancelárom z radov ÖVP od roku 1970.

    Samotná ÖVP je však pri moci bez prestávky 31 rokov, aj keď väčšinu z nich ako menej silný partner sociálnych demokratov v tzv. veľkej koalícii.

    Pre slobodných to bude celkove štvrtá účasť vo vláde, popri spomínaných dvoch prípadoch pôsobili v kabinete so sociálnymi demokratmi v rokoch 1983-1986. Zatiaľ sa im však nepodarilo zostať vo vláde dlhšie ako tri roky, aj po vnútrostraníckom rozkole v roku 2005 vládu predčasne opustili.

    Rakúski ľudovci triumfovali v tohtoročných októbrových parlamentných voľbách, a to iba po druhý raz od roku 1966.

     
    - Reklama -