Predčasná istota schválenia Trumpovej reformy viedla k rastu akcií v New Yorku

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Republikánski zákonodarcovia z dolnej i hornej komory amerického Kongresu dospeli v piatok ku konečnej verzii kontroverzne vnímaného návrhu zákona, ktorý predstavuje najrozsiahlejšiu daňovú reformu v USA za posledných 30 rokov. 

    Podľa spoločného návrhu republikánov má daň z príjmov právnických osôb klesnúť z aktuálnych 35 na 21 percent. Maximálna sadzba dane z príjmu fyzických osôb by zároveň podľa legislatívy mala klesnúť zo súčasných 39,6 na 37 percent, priblížila ďalej spravodajská stanica BBC.

    Obe komory Kongresu, v ktorých väčšinou disponujú práve republikáni, by mali o návrhu hlasovať už na budúci týždeň. Legislatívu by eventuálne mohli najskôr odobriť v stredu, čím by ju posunuli na schválenie americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Ten by v takom prípade mohol zákon podpísať ešte pred Vianocami, čím by si podľa agentúry DPA zabezpečil prvé veľké legislatívne víťazstvo od svojho januárového nástupu do funkcie. 

    Akcionári sa zaujímali predovšetkým o akcie technologických firiem. Uľahčenie prinieslo rozhodnutie senátora Marca Rubia a jeho kolegu Boba Corkera hlasovať za reformu.

    Hlavný index burzy, Dow Jones Industrial, vzrástol o 0,58 % na 24.651,74 bodu. Priblížil sa k rekordnej hodnote 24.688,62 bodu. V skončenom pracovnom týždni vzrástol index o 1,33 %.

    Širšie koncipovaný index S&P 500 dosiahol prírastok 0,90 % a uzavrel na hodnote 2675,81 bodu. Počas piatkového obchodovania sa vyšplhal na rekordných 2680 bodov. Technologický index Nasdaq 100 stúpol o 1,2 % a týždeň skončil na hodnote 6466,32 bodu.

    - Reklama -