Český exveľvyslanec: Protest proti zjazdu s Le Penovou a Wildersom zachránil česť Čechov. Za Havla tu chodili umelci, herci, speváci…

    0
    Protest proti konaniu konferencie politikov frakcie EP Európa národov a slobody v Prahe (Autor: Vít Hassan)

    „Manifestanti reprezentovali prierez celou českou populáciou, nebol to jeden segment spoločnosti. Dorazili ľudia z bývalého disentu a opozície vrátane legendárnej chartistky Dany Němcovej. Videl som tam profesorov, historikov, architektov, výtvarníkov, riaditeľov nakladateľstiev, študentov, ľudí všetkých profesií a vekových kategórií, ľudí prejavujúcich sa verejne,“ napísal s potešením Janyška a dodal, že svojou účasťou ich podporil aj Fedor Gál, zakladateľ Verejnosti proti násiliu, a veľmi tolerantne prehovoril aj Hayato Okamura, kandidát KDU-ČSL a pravý opak svojho brata Tomia.

    „Bolo to vôbec prvýkrát v dejinách, keď si extrémistické strany, donedávna otvorene rasistické a fašizujúce a teraz účelovo používajúce nálepku antiislamistické, vybrali Prahu,“ uviedol na svojom blogu na serveri Aktuálně.cz.

    Pre demokrata a liberála či pre slušného človeka muselo byť podľa jeho slov stretnutie lídrov protiimigračných strán poriadnym šokom. V deväťdesiatych rokoch chodili všetci možní aj nemožní politici, herci, speváci, dalajlámovia do Prahy kvôli Havlovi a atmosfére, ktorú tam nachádzali. Ani raz sa tam vraj oficiálne neobjavili sily hlásajúce nenávisť a krajná pravica tam nemala miesto.

    Lenže strany a médiá do určitej miery uvoľnili Okamurovi priestor. „Zrazu sa tu v objednanom hoteli so sálou pre tisíc ľudí koná konferencia, a to všetko sprevádza spravodajstvo v českých médiách a na portáloch,“ pokračoval.

    Marine Le Penová, Tomio Okamura a Geert Wilders

    Marine Le Penová, Tomio Okamura a Geert Wilders. Zdroj: Lukáš Petřík

    Človek by čakal, že pri udalosti, ako je zjazd extrémov, politické strany spozornejú, ale opak je vraj pravdou. „Ani jedna z tých známych, ktoré si hovoria ,demokratické‘, žiadny protest neiniciovala. Pár politikov urobilo krátke vyhlásenie do médií, to bolo všetko. Výraznejšie sa prejavili len Zelení,“ poznamenal dotknuto Janyška.

    Nedokáže vraj pochopiť, že sa proti príchodu politického extrému neohradili ani kandidáti na prezidenta. „Beží predsa kampaň, ale ani jeden z nich nerozumie tomu, že prejaviť nesúhlas voči politickému extrému sa v priebehu volebnej kampane považuje za samozrejmosť,“ krútil hlavou nad tým, že chcú viesť český štát, keď ani nevedia, že krajná pravica je dnes v Európe nebezpečenstvom.

    Česť krajiny tak vraj nakoniec zachránila iniciatíva Proti projevům nenávisti, ktorá zorganizovala manifestáciu. „Umožnila tak verejnosti, aby mohol slušnou, pokojnou formou zaznieť jej nesúhlas so zjazdom extrémistických síl do Prahy. O tejto akcii sa všeobecne vďaka internetu vedelo,“ podotkol.

    „Ak veci nemajú ísť k horšiemu, toto nestačí. Vstupujeme do obdobia, keď sa slušní ľudia budú musieť naučiť zlomiť nechuť k davovým akciám, chodiť na demonštrácie a ukázať svojím počtom, s čím nesúhlasia. To je jedna z foriem, ako ukázať politikom a tým, ktorí majú moc, čo si myslíme, a tlačiť na nich, aby konali,“ zdôraznil.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    autor: nab

    - Reklama -