Nenecháme sa viesť ako ovce na porážku. Miloš Zeman brutálne zaťal do medzinárodnej situácie

    Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Najčítanejšie izraelské noviny Israel HaYom uviedli nedeľňajší rozhovor s českou hlavou štátu titulkom: Izrael a jeho hrdinstvo sú pre nás vzorom a povzbudením. Hneď pod ním potom uvádzajú, že Miloš Zeman je jediný európsky štátnik, ktorý je ochotný presunúť veľvyslanectvo svojej krajiny do Jeruzalema.

    Pri opise súčasnej českej politickej reality sa izraelské noviny až pozoruhodne detailne a do značnej miery ostro vyjadrili k novému českému premiérovi Babišovi. „Minulý týždeň Zeman vymenoval populistického a protieurópskeho podnikateľa Andreja Babiša za predsedu menšinovej vlády, ktorá pri hlasovaní o dôvere vláde 10. januára pravdepodobne nezíska väčšinu hlasov,“ píše denník.

    Zrejme ide o premiérovu reakciu na Zemanove slová o presune českej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema. Proti tomuto kroku sa totiž Andrej Babiš razantne ohradil.

    O Zemanovi už potom denník Israel HaYom píše úplne inak. Iba uvádza, že české politické turbulencie mu „nezaručujú opätovné zvolenie“.

    Zdroj: Facebook/Miloš Zeman – prezident České republiky

    „Napriek tomu sa uprostred všetkých týchto problémov Zeman rázne postavil na stranu amerického prezidenta a ako jediný európsky štátnik vyhlásil, že je ochotný presunúť (české) veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema, za čo ho nový premiér Babiš okamžite skritizoval. Zeman v rozhovore pre Israel HaYom vysvetlil, že nariadil novej českej vláde, aby spustila prípravy presunu veľvyslanectva do Jeruzalema,“ píšu noviny.

    Miloš Zeman je dlhodobo silným podporovateľom Izraela a židovskej myšlienky. Keď v roku 2013 navštívil Svätú zem, verejne vyhlásil, že by chcel českú ambasádu z Tel Avivu presťahovať do Jeruzalema. Tamojší premiér Benjamin Netanjahu v tej chvíli reagoval slovami, že ak to Česká republika urobí, venuje jej na účely veľvyslanectva svoj vlastný dom.

    Okrem príkladu, že Izrael ako jediný hrdinsky vzdoruje islamským teroristom a nezlomne háji vlastné záujmy a životy občanov, prezident Zeman vyzdvihuje aj nepoddajnosť Izraelčanov, ktorí sú pre obranu svojho suverénneho štátu pripravení urobiť čokoľvek.

    Tento rok v septembri za svoju celoživotnú podporu Izraela dostal prezident Zeman v New Yorku cenu Bojovník za pravdu (Warrior for Truth) udeľovanú významnými americkými židovskými novinami The Algemeiner. Počas prejavu pri slávnostnom udelení tejto ceny Zeman opäť zopakoval svoj názor, že by sa do Jeruzalema mali presunúť ambasády západných štátov.

    Zdroj: Facebook/Miloš Zeman – prezident České republiky

    Nedlho po tom americký prezident Donald Trump oznámil, že chce naplniť svoj predvolebný sľub a dá pokyn na presun amerického veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema s tým, že konečne nastáva časť uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Mnohí západní politici ho za to kritizovali a v tej chvíli český prezident svoj názor o presune ambasády opäť zopakoval. Vyhlásil to v rozhovore pre TV Barrandov a za dve hodiny už o Zemanovom výroku informovali všetky izraelské médiá.

    - Reklama -