Brusel by mal zbystriť: Taliani odmietajú multikulturalizmus a po voľbách možno príde referendum o EÚ

    0
    Koloseum v Ríme (Autor: TASR)
    Podľa nedávneho prieskumu by v parlamentných voľbách zvíťazilo Hnutie piatich hviezd na čele s bývalou televíznou hviezdou Beppe Grillom.
     
    Získalo by takmer tridsať percent a asi až päť percent za ňou by skončila vládnuca Demokratická ľavica.
     
    Populárny Grillo nijako netají, že by sa jeho strana snažila o zavedenie referenda, v ktorom by mohli voliči hlasovať o vystúpení z Európskej únie. Hoci aktuálne svoje kritické názory na EÚ nezvyčajne mierni, ťažko by zostavil “proúnijnú” vládu.
     
    Prieskum amerického think tanku Pew Research Center z tohtoročného leta ukázal, že referendum o EÚ má podporu naprieč politickým spektrom.
     
    Vyjadrilo sa preň 57 %, čo však zároveň neznamená, že by k odchodu krajiny z EÚ skutočne došlo.
     
    Napriek tomu je 35 % voličov rozhodnutých hlasovať pre “italexit” v porovnaní so susednými krajinami vysoké číslo.
     
    Taliansko navyše patrí medzi zakladajúcich členov EHS a v povojnovej ére z toho po ekonomickej stránke značne profitovalo.
     
    V nedávnych voľbách na Sicílii navyše uspela Berlusconiho Forza Italia, ktorá obom spomínaným stranám, hoci z úctivej vzdialenosti, “dýcha na chrbát”.
     

     
    Návratu niekoľkonásobného premiéra krajiny na politické bojisko však bráni zákon, podľa ktorého sa nemôže o najvyššie funkcie uchádzať odsúdený politik, čo je práve prípad Berlusconiho.
     
    Ten prakticky počas celej svojej politickej kariéry bojoval s obvineniami pre korupciu a zneužívanie svojich právomocí, až ho pred dvoma rokmi skutočne odsúdili na trojročný trest.
     
    O tretie miesto sa Forza Italia preťahuje s Ligou Severu, ktorá je výrazne euroskeptická.
     
    Hoci Berlusconiho strana nehovorí o vystúpení z EÚ, zastupuje “proúnijné” strany v parlamente iba Demokratická strana.
     
    Krajinu navyše sužuje masívna migrácia a ako nasvedčuje aktuálny prieskum denníkov La Stampa a Financial Times, obavy z príliš liberálne prisťahovaleckej migrácie vyjadrujú dokonca aj voliči ľavicovej Demokratickej strany.
     

    Som dlhoročný volič Demokratickej strany, ale teraz som zvažoval, že dám svoj hlas strane Liga Severu. Aby som tým vyslal signál, že mám obavy, ako naše úrady nezvládajú problém migrácie,” cituje denník nemenovaného dôchodcu z Brescie.

     
    Prieskumu sa zúčastnilo 1100 respondentov, z ktorých vyše šesťdesiat percent odmieta ideu multikulturalizmu. Väčšina z nich, rovnako ako spomínaný respondent z Brescie, myslí si, že viac migrácie už krajina nezvládne.
     

     
    Autor: Josef Provazník

     

     

    - Reklama -