Mazurek by po odsúdení mal prísť o mandát poslanca, tvrdia právnici

    0
    Milan Mazurek v tričku ĽS-NS. (Autor: Reprofoto: Youtube/RafaVideoart)

    Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici už Milana Mazureka uznal vinným z prečinov hanobenia národa, rasy a presvedčenia a podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti a etnickej skupine. Pre minuloročné hanlivé výroky na adresu Rómov, imigrantov či moslimov v rádiu Frontinus mu však okrem pokuty 5000 eur hrozí aj predčasný odchod z parlamentu, píše portál Aktuality.sk.

    Podľa ústavy mandát poslanca zaniká v deň nadobudnutia právoplatnosti rozsudku za úmyselný trestný čin. Prodekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Tomáš Strémy tvrdí, že prečiny, z ktorých Mazureka obžalovali, sú úmyselnými trestnými činmi. No prokurátor i obvinený môžu ešte podať odpor proti rozhodnutiu súdu, pričom avizovali, že to urobia. Písali sme o tom TU. Ak by súd poslanca právoplatne odsúdil, mal by o mandát prísť.

    „Ústava hovorí jasne. Prišiel by o mandát a nastúpil by jeho náhradník,“ objasnil ústavný právnik Eduard Bárány. Za odvysielanie relácie s Mazurekovými výrokmi dostalo pokutu aj rádio, dokonca 15 000 eur. „Stopäťdesiat miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém,“ tvrdil okrem iného Mazurek v relácii. O jeho ďalších problematických výrokoch, ktoré tam odzneli, sme písali TU.

    Poslanec už v minulosti prirovnal holokaust k rozprávkam. „O Tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o šiestich miliónoch a mydlách zo židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá,“ napísal na sociálnej sieti, za čo mu hrozilo stíhanie.

    - Reklama -