Orbánov ohnivý odkaz Bruselu. Kto napadne Poľsko, napadne celú strednú Európu!

    0
    Viktor Orbán, maďarský premiér (Autor: SITA)

    Maďarsko podľa Orbána vníma silné Poľsko ako zásadnú súčasť stredoeurópskeho zoskupenia v rámci Únie, a preto bude blokovať akékoľvek kroky, ktoré by viedli k pozastaveniu hlasovacích práv Varšavy v Rade EÚ.

    “Kto napadne Poľsko, napadne celú strednú Európu,” vyhlásil Orbán vo svojom pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió. Jeho vyjadrenia priniesli agentúry DPA a Reuters.

    Solidarita s Poľsko je aj v záujme maďarského ľudu, zdôraznil Orbán, podľa ktorého je konanie EK voči Poľsku “nedôstojné a nespravodlivé”. Bez silného Poľska totiž nebude silná stredná Európa. Brusel neberie ohľad na obavy stredoeurópskych štátov a “považuje za problém len to, čo je problémom pre západné štáty”, tvrdí predseda maďarskej vlády.

    Ide o vôbec prvé právne konanie podľa článku 7 Zmluvy o EÚ v histórii Únie. Dôvodom jeho aktivácie zo strany EK sú reformy justície realizované poľskou vládnou stranou, ktoré z pohľadu komisie ohrozujú zásady právneho štátu a deľbu moci v krajine.

    Budapešť už v stredu krátko po rozhodnutí EK avizovala, že bude v Rade EÚ akékoľvek snahy o sankcionovanie Poľska vetovať.

    - Reklama -