Afrika je z Európy rozladená. Pre utečencov

    0
    Africkí utečenci, ilustračné foto (Autor: Reprofoto You Tube)

    Pred pár týždňami prebehol v meste Abidjane v Pobreží Slonoviny samit EÚ a afrických štátov. Českú republiku na ňom zastupovala dnešná ministerka obrany za hnutie ANO Karla Šlechtová. Na samite prezentovala myšlienku, že by sme sa mali snažiť zastaviť migráciu z Afriky, pretože Stredozemné more je nebezpečné a môže sa stať mnohým ľuďom hrobom.

    Tereza Němečková uznáva, že na tomto tvrdení niečo je. Lenže akademicky okamžite pridáva dva protiargumenty. Po prvé, ľudia, ktorí prichádzajú do nových krajín, platia vo svojich nových domovoch dane a iné poplatky. A po druhé, časť z toho, čo zarobia, posielajú rodinám domov. Krajiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) poslali v minulom roku len africkej Nigérii 2,5 miliardy dolárov. Ľudia, ktorí odišli z Nigérie a pracujú v iných častiach sveta, poslali v rovnakom období do svojej vlasti 19 miliárd dolárov. Ak teda chceme africkým štátom pomôcť, potom im podľa Němečkovej pomôžeme tým, že necháme ich obyvateľov pracovať aj mimo ich krajiny, napríklad v Európe.

    Celá Afrika sa do Európy rozhodne nesťahuje

    Keď v Českej republike hovoria o migrácii, mali by vraj vedieť ešte jednu vec. Väčšina migrantov putuje zo svojej krajiny do nových vlastí, ale zostáva pritom na africkom kontinente. Najväčší utečenecký tábor vyrástol v Ugande. Volá sa Bidi Bidi a žije v ňom 280-tisíc migrantov. To je viac než v niekoľkých českých mestách dohromady.

    „Uganda, Etiópia a Keňa dnes čelia najväčšiemu náporu utečencov zo všetkých afrických krajín. Uganda ich hostí milión, Etiópia okolo 750-tisíc a Keňa okolo pol milióna. Pre čitateľa sú to čísla zrejme nepredstaviteľné a možno aj neuveriteľné. Ale je to tak. Sedem afrických krajín, ktoré v súčasnosti hostia najviac utečencov na svojom území – Kamerun, Čad, Konžská demokratická republika, Etiópia, Keňa, Sudán a Uganda – ich dokopy má už päť miliónov. Teda viac ako celá Európska únia dohromady. Veľká časť z nich končí v utečeneckých táboroch,“ píše Němečková.

    Čísla naznačujú, že väčšina migrantov zostáva v Afrike. Nie je to teda tak, že by sa celá Afrika chystala presunúť do Európy, ako naznačujú mnohí európski politici. Fakt však tiež je, že v Európe rastie odpor proti prijímaniu utečencov. Marocký kráľ Muhammad VI., hlavný zástupca Africkej únie, ktorý má agendu migrácie na starosti, dal na spomínanom samite najavo, že tak úplne nechápe, kde sa tento odpor berie.

    „Mnohí africkí migranti pomáhali pri povojnovej obnove Európy,“ zaznelo tiež v kráľovom prejave. „Z tohto pohľadu sa tak africké štáty cítia oprávnene rozladene. Na začiatku 70. rokov odchádzali mladí Maročania nadšene do Európy pomáhať so zberom alebo pri prácach na poliach. Dnes už sa taká predstava naplnenia cesty zdá ako fantázia.“

    Aj Maročania veľmi dobre vedia, čo je terorizmus a aké riziká so sebou migrácia prináša, ale pokúsili sa ju využiť na ďalší rozvoj vlastnej krajiny. Rozhodli sa, že ľuďom dajú príležitosť, aby v Maroku žili, pracovali, zlepšovali postavenie svojej rodiny, a tým zlepšovali aj celé Maroko. Marocký kráľ sa skrátka rozhodol poňať migráciu ako príležitosť a príliš nechápe, kde sa berie európsky odpor k migrantom.

     

     

    - Reklama -