Soros sa chytil do vlastnej pasce. Jeho migračný plán existuje, hodnotí bývalý veľvyslanec v Maďarsku

    0
    George Soros (Autor: TASR)

    Maďarská vláda v rámci tzv. národnej konzultácie usporiadala úspešnú anketu o migračnom pláne finančníka Georgea Sorosa. Väčšina z dvoch miliónov respondentov totiž súhlasila, aby maďarský parlament rokoval o rozhodnutí Európskeho parlamentu reformovať azylový systém Únie. Vládna koalícia vypracovala návrh uznesenia a s podporou Jobbiku ho 9. decembra v zrýchlenom konaní schválila, čo viedlo k odmietnutiu novely právnej normy, o ktorej europarlament rokoval 6. novembra.

    „Záujemcovia o uvedený dokument však upadnú do rozpakov, pretože úpravu azylového systému EÚ maďarskí politici prekrstilina Sorosov plán. Bol vari Soros tajným poradcom EP pri tvorbe novely? Ukazuje sa, že ani v členských štátoch nejestvuje jednoznačný konsenzus v tom, či Sorosov plán naozaj existuje,“ píše Markuš na stránke denníka Pravda.

    Ďalej uvádza, že podľa maďarskej vlády Soros na riešenie imigračnej krízy navrhuje, aby Európa prijala ročne milión migrantov, aby EÚ nestanovila hornú hranicu kvót migrantov a aby sa odstránili nové ploty na vonkajších národných hraniciach. Markuš konštatuje, že Orbánova vláda pokladá Sorosov plán za ideológiu Nadácie otvorenej spoločnosti. Dokonca Jobbik podal na Sorosa trestné oznámenie pre podozrenie, že sa chystá rozložiť ústavné zriadenie Maďarska.

    „Prelistujete si návrh Európskeho parlamentu a presvedčíte sa, že ide o Sorosov plán,“ poučil poslancov pri prednese zdôvodnenia uznesenia o zamietnutí reformy azylového systému EÚ podpredseda Fideszu Szilárd Németh. Opozičný poslanec Szabolcs Szabó však reagoval vyjadrením, že návrh uznesenia je nezrozumiteľný, lebo sa odvoláva na Sorosov plán, ktorý neexistuje.

    Bývalý veľvyslanec upozorňuje, že maďarský parlament si reformu dublinských pravidiel stotožnil so Sorosovou myšlienkovou konštrukciou o riešení migračnej krízy vo svete. Bude podľa neho zaujímavé sledovať, ako na budapeštiansky pokus zareaguje Brusel a ako sa orbánovci vyrovnajú s klauzulou, ktorá v návrhu EP rozširuje Chartu základných práv.

    „Soros sa v mienkotvorných médiách bráni, no chytil sa pritom do vlastnej pasce. Keď na portáli Project Syndicate obhajuje svoje nápady týkajúce sa riešenia migračnej krízy, tak vlastne dokazuje, že jeho migračný plán existuje,“ argumentuje. Pripomína, že Soros sa verejne vyjadril, že Orbánovým cieľom je ochrana hraníc a prekážkou utečenci, kým jeho vlastným cieľom je ochrana utečencov a prekážkou sú národné hranice.

    Markuš prízvukuje, že podľa Sorosovho tvrdenia je to jeho súkromná ponuka na riešenie problému, a uvádza vyjadrenie maďarského politológa. „Prečo si nevieme jasne povedať, že existuje jeden návrh o novom usporiadaní sveta bez hraníc národných štátov, v ktorých sa vygenerujú zmiešane etnické, rasové, náboženské a kultúrne spoločenstvá? Prečo o takom návrhu nemôžeme diskutovať?“ pýta sa Tamás Fricz. „Predpokladám, že súčasným mentálnym problémom takej otvorenej diskusie je zrejme prevládajúci názor, že Sorosov plán je iba ilúziou a utópiou,“ uzavrel bývalý veľvyslanec.

    - Reklama -