Dobrá správa pre Slovensko. V roku 2018 by mohli investori vytvoriť vyše 30-tisíc nových pracovných miest

    0
    Peter Žiga (Autor: TASR)

    “Máme rozpracovaných 76 projektov v objeme 4 miliárd eur. Podľa informácií, ktoré nám dávajú investori, by malo ísť o 31.000 nových pracovných miest,” priblížil.

    Ide podľa jeho slov o rozpracované projekty, a to, či budú úspešné, bude záležať aj od toho, či susedné krajiny napríklad poskytnú investorom lepšie a výhodnejšie podmienky pre investíciu. “Boj o zahraničných investorov je klasický konkurenčný boj, nedeje sa však na úrovni firiem, ale na úrovni štátov,” upozornil.

    Avizované investície sa podľa Žigu črtajú z oblasti automobilovej výroby, strojárstva, mechatroniky, informačných technológií aj z oblasti centier služieb. “Investície majú pôvod najmä v Nemecku, Japonsku, vo Veľkej Británii a v ďalších krajinách,” doplnil.

    Budúci rok sa podľa ministra hospodárstva neočakáva príchod investície veľkosti Jaguar Land Rover. “Tohto rangu nie, lebo to bola výnimočná vec. Diskutujeme však s investormi, ktorí sú v polovičnom objeme, čo je pri úrovni 500 až 600 miliónov eur tiež významná investícia a vyššia, ako je priemer. Zatiaľ nie sme však v stave, aby som mohol povedať niečo konkrétne,” dodal. 

    - Reklama -