Dúfam, že ma nezrámuje snoubordista. Už žiadna chata a vyvádzanie. Kedysi som slávil ohnivo… Politici prezradili, čo plánujú na Silvestra

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pexels.com)

    Smerák Miroslav Číž naznačil pohnuté silvestrovanie v minulosti. „Kedysi som zvykol sláviť ohnivo, ale dnes už vzhľadom na vek budeme tráviť Silvestra pekne doma. Maximálne sa pôjdem pozrieť do Štiavnice na námestie o polnoci, ak bude nálada a trošku normálne počasie,“ povedal. Ako jeden z mála si dáva aj novoročné predsavzatia. „Nejaké áno. Obmedziť fajčenie, racionálnejšia strava. To sú klasiky. Ale predovšetkým sú želania, aby trošku zvíťazil rozum, aby sme pochopili, že v krajine sú aj dobré veci, že vieme byť na dosiahnuté výsledky aj hrdí a že spolupráca má význam a obrodzuje ľudského ducha,“ zaželal poslanec.

    Jeho stranícky kolega Ľuboš Blaha bude tiež silvestrovať skromne, s rodinou, možno s kamarátmi. „Dáme si s deťmi nejaké prskavky a budeme sa s nimi blázniť,“ priblížil a dodal, že pre malé deti nebudú žiadne chaty, žiadne vyvádzanie. Na našu otázku, či má nejaký tip, ako na Silvestra ostať celý, odvetil, že keď je človek doma, tak mu nič nehrozí. „Ale je pravda, že v tomto veku, keď máme malé deti, tak moc neoceňujeme búchanie okolo. Ale zase hádam vydržia do tej dvanástej a potom si hodíme tú prskavku, takže nejak to prežijeme,“ zhodnotil. „Keď sa mi tento rok podarilo napísať nejakú knižku, tak by som chcel, aby sa mi niečo podarilo aj budúci rok. Tento rok som napísal o Leninovi, tak uvidíme, čo to bude ďalší rok. Ale určite niečo o socializme,“ predsavzal si ľavičiar.

    Národniar Anton Hrnko ostáva verný svojej tradícii. „Už vyše 25 rokov chodím pravidelne na silvestrovský výstup na Pajštún, kde sa stretávajú kluby turistov zo Stupavy, Lozorna, Marianky,“ uviedol s tým, že na programe bude opekanie špekáčikov, zábava a potom obyčajne večer strávi doma, hoci kedysi chodieval do divadla. K pyrotechnike vzťah nemá. „Naposledy som strieľal, keď som mal 15 alebo 16 rokov, odvtedy sa touto zábavou nezaoberám. Vyhýbam sa miestam, kde sú ohňostroje a podobne, lebo človek tam môže prísť nechtiac aj k úrazu,“ konštatoval a doplnil, že keď mal psa, bola to tortúra, lebo ho museli skrývať a chlácholiť. „Tá hodina-dve okolo polnoci, z toho bol úplne zošokovaný. Teraz už psa nemám, tak nie som taký traumatizovaný tou polnočnou streľbou. Neholdujem tomu, hoci rád sa pozriem na dobrý ohňostroj,“ povedal podpredseda SNS.

    Predsavzatia si nedáva, pretože obyčajne sa mu nepodarí ich splniť, ale stále verí v dobro človeka. „Pre Slovákov by som mal odporúčanie, aby si už konečne začali vážiť sami seba a nerobili vlastným pričinením zo seba ľudí druhej kategórie, aby sa správali hrdo a sebavedome. Nemáme sa prečo báť ani podceňovať, sme takí ako všetci ostatní okolo nás,“ zhodnotil. „Boldog új évet!“ zaželal nám s humorom šťastný nový rok po maďarsky.

    Poslankyňa Edita Pfundtner z Mosta-Híd strávi Silvestra tentokrát netradične, pretože sa ide lyžovať. „Dúfam, že sa nerozbijem na svahu alebo ma nezrámuje nejaký snoubordista, takže skôr toto, ale alkohol mi nejak nehrozí. Budem sa snažiť predvídať na svahu a prosím všetkých snoubordistov a nebezpečných lyžiarov, nech ma obchádzajú,“ odkázala. Novoročné predsavzatie si nedáva, lebo nevie, či sa jej podarí niektoré dodržať. Dáva si ich priebežne počas roka.

    Saskár Ľubomír Galko si na koniec roka s manželkou urobí výlet. „Pripijeme si a budeme radi, že sme spolu,“ odtušil. Ako exminister obrany má jasno v tom, ako ostať v jednom kuse. „Najlepšie je niekde vypadnúť, buďto ísť na hory, alebo na nejaké také miesto a vyhýbať sa pyrotechnikám, pokiaľ tomu človek poriadne nerozumie a nemá s tým skúsenosti. Radšej treba strieľať so šampanským, ale tak opatrnejšie, smerom dopredu, aby si človek nevystrelil oko,“ zasmial sa. „Budem sa snažiť byť trošku viac s rodinou, ako som bol minulý rok. Minulý rok bolo obrovské množstvo práce,“ odpovedal na otázku, aké si dá novoročné predsavzatie. Tento rok sa totiž venoval voľbám do VÚC. „Uvidíme, či sa mi to podarí, lebo teraz zas idú komunálne voľby. Ale ak nejaké predsavzatie, tak takéto,“ zhrnul.

    Jeho spolustraníčka Jana Cigániková plánuje byť veselá, pretože jej syn má narodeniny. „Budem oslavovať najprv jeho narodky a potom v kruhu známych a rodiny oslávime Silvestra. Nikam necestujem, prvýkrát po rokoch zostávam pekne doma v Bratislave, takže budem rodinkovať,“ pridala sa k ostatným. Predsavzatie má jedno a to pracovné. „Skôr sa snažím v priebehu celého roka fungovať tak, ako by som chcela, tým pádom nemám dôvody niečo meniť. Dala som si však politický záväzok, že budem viac chodiť po regiónoch Slovenska a vysvetľovať našu reformu, ktorú v januári predstavíme. Takže taký skôr pracovný záväzok,“ ozrejmila poslankyňa.

    Šéf KDH Alojz Hlina takisto ostáva na Silvestra doma. „V tomto som dosť nudný, lebo mne hrozne prekáža ten hluk. V poslednom čase sa z toho stalo šialenstvo,“ vysvetlil svoje dôvody. „Tento rok má byť vraj ticho, takže som zvedavý, či sa to bude dodržiavať,“ dodal. Von však pôjde o deň neskôr. „Na Nový rok plánujeme vztyčovať vlajku, pravdepodobne o dvanástej. Bude štvrťstoročie vzniku Slovenskej republiky. Oproti parlamentu je najvyšší vlajkový stožiar na Slovensku a na ten budeme vztyčovať najväčšiu vlajku na Slovensku,“ prezradil, pričom vlajka má mať rozmery 7×3 metre.

    Petra Krištúfková zo Sme rodina má rešpekt pred delobuchmi aj alkoholom. „Ja sa tomu úplne vyhýbam a naučila som to aj svoje deti. My ženy sme vždy opatrnejšie,“ konštatovala. „Pijem veľmi málo, ja s týmto problémy nemávam. Ja sa prvého cítim dobre,“ doplnila veselo. S obidvoma deťmi a psom strávi čas v Tatrách. „Som s deťmi, keďže moja dcéra študuje v Amerike a chodí na Slovensko iba dvakrát do roka, v zime na sviatky a v lete, tak nám ten čas je veľmi vzácny a trávime ho celý spolu,“ povedala.

    Milan Uhrík z ĽS NS podľa svojich slov nie je zástanca bujarých silvestrovských osláv. „Mám malú dcérku, takže ani nejako extra sa nedá nikam chodiť alebo nejako žúrovať,“ uviedol. „Určite sa sústredíme a želáme si, aby sme v nasledujúcom roku presvedčili čo najviac ľudí, aby sme čo najviac ľuďom otvorili oči. Určite budeme oveľa intenzívnejšie pracovať, ako sme pracovali tento rok a verím, že to prinesie pozitívne výsledky,“ uzavrel podpredseda a hovorca kotlebovcov.

    - Reklama -