Cigánikovej odkaz Druckerovi: Držím mu palce, aby sa pochlapil

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    Drucker prišiel v správnom čase na správne miesto a odviedol kus dobrej práce, tvrdí Tibor Bastrnák z Mosta-Híd. Zaslúži si podľa neho pochvalu.

    “Hodnotím ho skôr pozitívne, keď ho porovnávam s jeho predchodcami zo Smeru-SD,” povedal o ministrovi Marek Krajčí z OĽaNO. Má však výhrady voči spôsobu, ako mnohé veci zavádza.

    Cigániková, Bastrnák a Krajčí sú členmi parlamentného zdravotníckeho výboru a s Druckerom pravidelne komunikujú. Počas svojho pôsobenia urobil podľa nich súčasný minister dobré aj zlé rozhodnutia.

    Minister si podľa Cigánikovej v poslednom čase zjednodušuje veci. “Vynecháva z diskusie nielen opozíciu, ale aj celú verejnosť vrátane odborníkov, zmeny predkladá cez pozmeňujúce návrhy doslova pár hodín pred hlasovaním v parlamente,” povedala. Mal by podľa nej nabrať odvahu na normálny legislatívny proces obsahujúci aj priestor na vysvetlenie si vecí a postojov.

    Cigániková ho však chváli za pokus riadiť nemocnice ako sieť. “Všimla som si aj snahu zlepšiť život detským pacientom a mamičkám, výborne,” povedala. Kladne hodnotí aj činnosť Inštitútu zdravotnej politiky, ktorý sa snaží dať do čísel rozhodnutia ministerstva, ich dopady, plány a ich priebežné plnenie. Kritizuje historicky najnižšiu platbu za poistencov štátu, “necitlivé a rýchle” zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné poistenie pre zamestnávateľov či opätovné oddlžovania štátnych nemocníc.

    “Minister Drucker je skúseným manažérom, pochvalu si zaslúži za mnohé systémové opatrenia, vnímam ho pozitívne,” tvrdí Bastrnák s tým, že vyzdvihuje zmeny v liekovej politike. “Čím menej budú do jeho práce hovoriť politici, tým bude úspešnejší,” myslí si. Politik z Mosta-Híd hovorí, že Drucker prijal “možno menej populárne opatrenia, no z pohľadu dobrého fungovania systému sú potrebné”.

    Práca v rezorte zdravotníctva je podľa Bastrnáka sizyfovská. “Je tu veľa nahromadených problémov a mnohé z nich treba riešiť neodkladne,” povedal. Bastrnák kritizuje nedodržanie termínov zavedenia eZdravia a DRG.

    Krajčí oceňuje, že Drucker sa snaží komunikovať s profesnými a odbornými organizáciami. Kladne hodnotí aj zmeny v urgentnej medicíne. “Napríklad zavedenie aplikácie, vďaka ktorej by sa mali kritickí pacienti transportovať priamo do nemocnice, ktorá dokáže ich stav vyriešiť,” vysvetlil. Takisto je rád, že rezort pristúpil k budovaniu urgentov a traumacentier podľa vzoru Českej republiky.

    Tieňovému ministrovi zdravotníctva za OĽaNO sa nepáči, že “mnohé koncepcie, ktoré by malo tvoriť ministerstvo, sa hádžu na plecia poisťovní, čo nie je pre nastavenie korektného prostredia pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti vôbec dobré”. “Myslím tým aj zavádzanie DRG,” uviedol. Krajčí má obavy zo schválenej liekovej reformy. Niektoré inovatívne lieky sa už podľa neho po novom nebudú predpisovať, lebo na nich bude mať päťpercentnú spoluúčasť poskytovateľ zdravotnej starostlivosti.

    Tvrdí, že Drucker má vo svojej funkcii “zviazané ruky”. Ukázalo sa to podľa neho pri téme doplnkových ordinačných hodín či pri telefonáte premiéra Roberta Fica (Smer-SD) riaditeľovi štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP).

    - Reklama -