Trump svojím výrokom o utláčateľskom režime opäť nahneval Irán

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Trump medzitým znova podporil vlnu protestov proti ekonomickej politike iránskej vlády, ktoré vypukli ešte vo štvrtok v meste Mašhad a rozšírili sa do ďalších miest vrátane Teheránu.

    Podľa najnovšieho tvítu amerického prezidenta “celý svet chápe, že dobrí ľudia v Iráne chcú zmenu”. “Utláčateľské režimy nemôžu pretrvávať večne a nadíde deň, keď budú stáť Iránci pred voľbou,” napísal Trump a dodal, že okrem vojenskej sily Spojených štátov sú vlastní občania to, z čoho má iránske vedenie najväčšie obavy.

    Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Bahrám Ghásemí uviedol, že “ľstivým a oportunistickým poznámkam amerických predstaviteľov alebo pána Trumpa sa nedostáva žiadneho uznania od Iráncov”.

    Niekoľko stoviek študentov a iných demonštrantov protestovalo v sobotu proti vládnej politike na univerzite v iránskej metropole, odkiaľ svedkovia hlásili prítomnosť veľkého počtu príslušníkov poriadkových síl. Približne 4000 ľudí sa predtým zúčastnilo na provládnom zhromaždení v Teheráne.

    Podľa údajov AP sú terajšie protesty zrejme najväčšie, aké zasiahla Irán od vlny demonštrácií po sporných prezidentských voľbách v roku 2009. Z oficiálnych zdrojov vyplýva, že bolo doteraz zadržaných približne 50 demonštrantov.

    - Reklama -