Podľa historika Holeca, Slováci prijali s nevôľou už aj prvú svetovú vojnu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

     “O vyhlásení vojny dňa 28. júla 1914 sa obyvatelia Slovenska dozvedeli z manifestu cisára a kráľa Františka Jozefa Mojim národom vyvesenom na verejných priestoroch v rôznych jazykoch vo všetkých mestách,” priblížil Holec.

    Na dedinách vznik vojny vybubnovali spolu s mobilizačnými rozkazmi a o vypuknutí vojny a manifeste informovala aj denná tlač vo svojich najbližších číslach.

    Nadšenie maďarského obyvateľstva pre vojnu slovenská verejnosť a obyvatelia nezdieľali.

    “Vojnu prijali s nevôľou a obavami, cieľom vojny nikto nerozumel a medzi nepriateľmi sa ocitli tradične pozitívne vnímané krajiny (Srbsko, Rusko),” vysvetlil Holec.

    Vysoká bojová morálka

    Mobilizácia však prebehla bez väčších problémov a bojová morálka slovenských vojakov vyplývajúca z tradičnej lojality voči panovníkovi a štátu sa hodnotila vysoko.

    “S rastúcim počtom obetí, s pribúdajúcimi mesiacmi a rokmi bojov však klesala i bojová morálka a nadšenie opúšťalo aj presvedčených o rýchlej a víťaznej vojne,” konštatoval historik, podľa ktorého to súviselo i s porážkami na bojiskách a zhoršovaním sociálnej situácie v zázemí.

    Boje prvej svetovej vojny sa bezprostredne dotkli aj dnešného severovýchodného Slovenska.

    “Bojovalo sa tu od novembra 1914 do mája 1915, keď sa ruské vojská po dvoch ofenzívach snažili prekročiť Karpaty a dostať sa do srdca Uhorska,” objasnil Holec s tým, že línia frontu prechádzala po čiare Bardejov – Svidník – Stropkov – Medzilaborce – Humenné – Snina a na oboch stranách frontu padlo okolo 45.000 vojakov.

    Na frontoch prvej svetovej vojny bojovalo 400.000 – 450.000 mužov zo Slovenska, teda asi sedmina vtedajšieho počtu obyvateľov.

    “Takmer 70.000 našlo vo vojne smrť a dvojnásobok tohto počtu malo trvalé následky v podobe rôznych zranení a chorôb. Vyše 60.000 vojakov zostalo trvalo zmrzačených,” povedal Holec, podľa ktorého sa život v Rakúsko-Uhorsku prispôsobil potrebám armády a frontov.

    “Vojenská správa znemožňovala akékoľvek sociálne a politické zápasy. Ekonomika sa centralizovala a nastavila pre potreby vojny. Armáda kontrolovala chod najdôležitejších strategických podnikov. V ekonomike štátu rástla úloha žien, na ktorých ležala aj ťarcha poľnohospodárskej výroby,” priblížil Holec.

    S pribúdajúcimi rokmi sa začala podľa jeho slov drasticky obmedzovať spotreba, objavovali sa poruchy v zásobovaní v stále hrozivejšej podobe umocňovanej infláciou a rekviráciami hospodárskych zvierat i kovových predmetov. “To všetko len zvyšovalo nepopulárnosť vojny a odpor voči nej,” dodal.

    Na obzore vznik spoločného štátu

    Vojna paralyzovala vnútropolitický život v Uhorsku a znemožňovala normálne prejavy politického života, pripomenul Holec s poukázaním na vojenskú správu verejného života, zákaz zhromažďovania a spolčovania, cenzúru, obmedzený pohyb obyvateľov či nefungovanie zastupiteľských orgánov.

    “Vojna rozhodujúcim spôsobom ovplyvnila geopolitickú situáciu v Európe a umožnila reálne uvažovať o predtým neuskutočniteľných alternatívach vývoja a nového usporiadania,” podotkol historik.

    Česká a slovenská politická emigrácia v západnej Európe, USA a Rusku vsadila svoje aktivity na víťazstvo dohodových mocností umožňujúce úvahy o rozbití habsburskej ríše a vytvorení nových národných štátov, zdôraznil Holec.

    Odboju sa aj vďaka československým légiám podarilo získať status spojenca a súhlas dohodových veľmocí s novým usporiadaním strednej Európy.

    Z možných koncepcií sa podľa historika ako najproduktívnejšia ukázala byť myšlienka Československej republiky. Keď aj domáce politické elity nadobudli v závere vojny presvedčenie o životaschopnosti československého “projektu”, bolo rozhodnuté.

    “Pre slovenský národný, politický a kultúrny vývoj išlo o jedno z najvýznamnejších rozhodnutí v 20. storočí,” uzavrel Holec.

    - Reklama -