Kiska v novoročnom prejave opäť nezabudol udrieť na sociálnu nôtu, ale aj pritvrdiť: Z ľudsky vyčerpaného skanzenu, sme premenili Slovensko na otvorenú krajinu

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: df)

    V novembri pri výbere županov a poslancov zastupiteľstiev samosprávnych krajov sme takmer na hlavu porazili extrémistov tou najsilnejšou zbraňou, akú máme — demokratickými voľbami,” zdôraznil.

    Zároveň však upozornil, že aj keď sa v novembri nepodarilo poraziť “zlo definitívne”, odvrátili sme aspoň veľké nebezpečenstvo.

    Ako voliči sme sa opäť raz dokázali v dôležitej chvíli rozhodnúť dobre — že SR je a chce zostať sebavedomou, modernou, demokratickou krajinou,” dodal.

    Porazený mečiarizmus

    Celkovo sa Kiska počas prejavu viackrát rámcovo dotkol významných dátumov, respektíve dejinných udalostí v našej histórii.

    V poradí štvrtý prezident novodobého Slovenska spomenul okrem roku 1918 aj rok 1948, respektíve Sviečkovú manifestáciu v roku 1988. Kiska viackrát zopakoval v súvislosti s dnešným Slovenskom slová ako ´demokracia´ či ´integrácia´.

    Takisto spomenul rok 1998, keď „sme v parlamentných voľbách porazili mečiarizmus“.

    Prezident tiež vyzval svojich spoluobčanov, aby nehľadali strašiakov za hranicami, neuprednostňovali extrémne a krátkozraké riešenia, neukazovali si prstom na menšiny ako vinníka našich zlyhaní, prípadne sa nebáli arogancie moci.

     „Všetko toto bolo príčinou tragédií v našich dejinách. A môže byť príčinou ďalších,“ vystríhal.

    Nové prostriedky na riešenie problémov

    V nadväznosti na minuloročný prejav podľa neho aj naďalej platí, že Slovensko vo svojej doterajšej histórii nikdy nemalo toľko prostriedkov, aby významne pohlo s riešením jeho najväčších problémov.

    Počet ľudí bez práce je rekordne nízky, hospodárstvo krajiny slušne rastie. Ale zároveň platí, že väčšinou chýba politická odvaha, chýba úprimné úsilie a chýba aj to najdôležitejšie — výsledky. V tomto ohľade bol rok 2017 pre Slovensko skôr nepríjemným rokom pravdy,” konštatoval prezident Kiska.

    Nevíta, že vecnú a rozumnú obsahovú politiku väčšinou vytláčajú na okraj “bezvýznamné a malicherné škriepky”, pričom víťazstvá v týchto agresívnych politických súbojoch nevedú k ničomu zmysluplnému.

    Nevytvárajú príležitosti na potrebné zmeny. Nezlepšujú prítomnosť, v ktorej žijeme. Nezvyšujú šance na lepšiu budúcnosť. Iba krátkozrako, bezohľadne a arogantne prehlbujú nedôveru k štátu a k politikom, ktorí ho spravujú,” zdôvodnil svoje tvrdenie.

    Ľudí prostredníctvom prejavu požiadal, aby v roku 2018 nerobili nepriateľa z každého s iným názorom alebo kritickým postojom k tomu, čo robíme.

    Keď budeme chcieť, dokážeme prestať odmeňovať priazňou tých, ktorí sa agresivitou snažia prekryť chýbajúci obsah, elán a odhodlanie hľadať skutočné riešenia na ťažké výzvy,” uzavrel. 

    Vzoprieť sa arogancii moci

    Prezident Kiska v prejave zablahoželal Slovákom k 25. výročiu vzniku SR. Ocenil, že ľudia dokázali zlepšovať život na Slovensku počas histórie vtedy, keď sústredili pozornosť na úsilie o spravodlivý, bezpečný, slobodný a sociálny štát.

    Keď sme nezabúdali na tých, ktorí si nedokážu pomôcť sami. Keď sme aj v ťažkých a krízových situáciách dokázali vecne diskutovať a hľadať riešenia. Keď sme sa odvážne vzopreli nespravodlivosti a arogancii moci,” konštatoval.

    Z ľudsky vyčerpaného, ekonomicky zničeného nevľúdneho skanzenu, ktorý sa spoza železnej opony vynoril na mape slobodného sveta, sme premenili Slovensko na otvorenú, modernú a životaschopnú krajinu. Na štát, ktorý dokázal využiť jedinečný potenciál európskej integrácie, aby sa stal pevnou súčasťou najviac bezpečnej, slobodnej, prosperujúcej a najlepšie spravovanej časti sveta,” konštatoval.

    Andrej Kiska zároveň uvítal, že Slovensko je vďaka úsiliu ľudí 1. januára 2018 lepším miestom na život, než bolo v ten istý deň v roku 1993. 

    „Každý z nás môže prispieť k lepšiemu Slovensku,“ zakončila svoj prejav slovenská hlava štátu.

    Autor: TASR, mr

    - Reklama -