Taliansko od dnes predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe

    0
    talianska vlajka (Autor: TASR)

    Za ďalšie ciele si Taliansko okrem iného stanovilo obnovenie dôvery medzi štátmi a oživenie dialógu medzi Východom a Západom. Detailný program predsedníctva predstaví šéf talianskej diplomacie 11. januára vo Viedni.

    Dňa 1. augusta 1975 podpísalo 35 štátov v Helsinkách Záverečný helsinský akt, čím vznikla Konferencia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (KBSE). Na summite v Budapešti v roku 1994 sa formálne prijal nový názov OBSE, ktorý je platný od 1. januára 1995.

    OBSE je s 57 členskými štátmi zo Severnej Ameriky, Európy a Ázie je najväčšou regionálnou bezpečnostnou organizáciou na svete. Jej cieľom je podpora a rozvoj demokratickej spoločnosti rešpektujúcej ľudské práva a základné slobody, prevencia lokálnych konfliktov, obnova stability a mieru vo vojnových oblastiach, presadzovanie kolektívnej bezpečnosti, zabezpečenie sociálnej spravodlivosti a ochrana životného prostredia.

    Na decembrovom ministerskom stretnutí vo Viedni sa neuskutočnilo tradičné formálne odovzdanie predsedníctva medzi predstaviteľmi končiacej a nastupujúcej predsedníckej krajiny.


     

    - Reklama -