Sprisahanie USA a Izraela. Takto vidí iránske protesty Sýria

    0
    vlajka Iránu (Autor: pixabay.com)

    Sýria podľa neho vyjadruje solidaritu s Iránom, ako aj pevnú dôveru, že iránske vedenie a ľud uvedené sprisahanie dokážu zmariť.

    Predstavitelia Spojených štátov a Izraela prebiehajúce protesty v iránskych mestách podporili a vyjadrili nádej, že povedú k politickému zvratu v Teheráne. Pre Damask je však Irán jedným z najdôležitejších spojencov v sýrskej občianskej vojne.

    “Sýrska arabská republika dôrazne odsudzuje a absolútne odmieta postoje vyjadrené americkou vládou, sionistickým útvarom a ich agentmi ohľadne situácie v Iráne,” citovala DPA z vyhlásenia sýrskeho rezortu diplomacie.

    K protesty v Iráne sa medzitým vyjadrilo aj susedné Turecko. Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí v Ankare vyvolávajú “znepokojenie správy, že protesty, ktoré vypukli v Iráne 28. decembra, pokračujú a rozširujú sa”, ako aj to, že boli pri nich “usmrtení ľudia a poškodené verejné budovy”. 

    Je však potrebné vyhnúť sa “provokatívnej rétorike a zásahom zvonka”, upozornilo Turecko, ktoré pripisuje veľký význam zachovaniu spoločenského zmieru a stability v “priateľskom a bratskom Iráne”.

    Irán od štvrtka zažíva vlnu protestov proti ekonomickej politike vlády, na ktorých však zaznievajú i politické požiadavky. Násilné strety si vyžiadali už najmenej 20 obetí na životoch a ďalšie stovky osôb zadržala polícia.

    - Reklama -