Bezpečné zóny pre ženy nepomohli. V Berlíne sa na Silvestra obchytkávalo aj tentoraz. Vieme podrobnosti…

    0
    Policajná hliadka na vianočných trhoch v Berlíne (Autor: TASR)

    Podľa servera Fox News, ktorý cituje niekoľko nemeckých médií, berlínska polícia zatkla počas osláv sedem ľudí. Informácie týkajúce sa podozrivých však nezverejnila. Miestny policajný hovorca Fox News povedal, že vyšetrovanie stále prebieha a polícia zhromažďuje informácie o činoch, ku ktorým malo počas vítania roka 2018 v Berlíne dochádzať.

    Spolu s blížiacou sa polnocou 31. decembra 2017 sa správa o narastajúcom počte sexuálnych útokov objavila na twitterovom účte berlínskej polície. Ako uvádza Fox News, po tom, ako sa na twitterovom účte polície začali objavovať otázky na etnický pôvod možných páchateľov, polícia odmietla vec akokoľvek komentovať, rovnako ako národnostný pôvod možných páchateľov. Podľa britského bulváru The Sun došlo k ojedinelým prípadom sexuálneho obťažovania aj v Kolíne, kde polícia zadržala troch podozrivých. Obchytkávanie počas silvestrovskej noci tam nahlásilo 9 žien, dodáva denník.

     

     

    Zdroj: Twitter/Polizei Berlin Einsatz

    Práve v Kolíne nad Rýnom Nemecko čelilo masívnym prípadom sexuálneho obťažovania a sexuálne motivovaných útokov na ženy počas silvestrovských osláv pred dvoma rokmi. Polícia vtedy dostala viac ako tisíc sťažností a podaní. Mnoho obetí vtedy páchateľov opísalo ako osoby severoafrického či stredovýchodného výzoru, čo, ako poznamenáva Fox News, pre Nemecko, ktoré sa snaží o integráciu veľkého množstva utečencov, predstavovalo zdroj frustrácie.

    Počas osláv príchodu roka 2018 mesto Berlín pre ženy pripravilo tzv. bezpečné zóny, kam sa mohli uchýliť tie z nich, ktoré sa stali objektmi sexuálneho obťažovania alebo sa len necítili bezpečne. Lenže rozhodnutie vyhradiť špeciálne ženské zóny si vyslúžilo silnú kritiku zo strany šéfa nemeckých policajných odborov Rainera Wendta. Podľa Wendta vytvorenie takýchto zón vysiela verejnosti zničujúce posolstvo. Ako Wendt uviedol, určenie bezpečných zón pre ženy vzbudzuje dojem, že existujú bezpečné a nebezpečné zóny pre ženy, čo podľa neho môže viesť ku „koncu rovnosti, slobody pohybu a sebaurčenia“. O Wendtovej kritike informovali aj ďalšie médiá.

    autor: Jonáš Kříž

    - Reklama -