Kiska sa obul do smerákov, dostal drsnú reakciu nielen od Kaliňáka: Neustále hľadá vinníka za vlastné chyby. Z nových zistení má strach

    0
    Andrej Kiska, vľavo vzadu Robert Fico (Autor: TASR)

    Už včera sme informovali o nezvyčajne tvrdej kritike prezidenta Kisku, ktorú adresoval najvyšším špičkám vládneho Smeru, menovite premiérovi Robertovi Ficovi a ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

    Hlava štátu v rozhovore pre maďarskojazyčný týždenník Vasárnap okrem iného povedala, že jej je „smutno z toho, že minister vnútra môže s vedomím premiéra zneužiť svoj úrad“.

    Ministra vnútra Kaliňáka dokonca Kiska označil nelichotivými adjektívami ako „bezcharakterný“ či „falošný“.

    Ako sa dalo predpokladať, reakcia Roberta Kaliňáka na seba nenechala dlho čakať. Minister vnútra sa prostredníctvom tlačového odboru daného rezortu vyjadril, že Kiska hľadá vinníkov vo všetkých okrem seba.

    „Pán prezident neustále hľadá vinníka za vlastné chyby. Minister vnútra podľa neho môže za jeho daňové podvody, za to, že prelietal milión eur z peňazí daňových poplatníkov na cesty domov, a najnovšie aj za to, že sa prezidentskej kancelárii máli jedlo, ktoré sa podáva na palube strojov Leteckého útvaru MV SR,“ cituje vyjadrenie tlačového odboru ministerstva vnútra portál HNonline.

    Od v poradí štvrtého prezidenta v novodobej histórii Slovenska to schytal aj predseda vlády a líder Smeru Robert Fico. O premiérovi sa Kiska vyjadril, že je preňho v porovnaní s Kaliňákom „ešte väčším sklamaním“.

    Prezident tiež vyjadril vážne podozrenie, že Kaliňák z postu šéfa rezortu vnútra zneužíva štátnu moc, respektíve samotnú agentúru NAKA, pričom celkovo má ísť vraj o zdiskreditovanie Kisku jeho politickými oponentmi. Aj preto Kiska neraz použil termín „mafiánsky štát“. 

    Celý článok TU.

    K celému konfliktu sa vo svojom dnešnom komentári pre portál Aktuality.sk vyjadruje aj Dag Daniš, ktorý však upozorňuje na fakt, že v prípade Kisku sú motívy kritiky viac osobné než vecné.

    „Kiskov novoročný útok na vládu – a na štát, ktorý reprezentuje – ukazuje, že medzi kritikou a nenávisťou je len veľmi tenká hranica. Kiska pokrikuje, že Slovensko je mafiánsky štát, od septembra 2017. Teda odvtedy, čo na verejnosť prenikli informácie, ako firma Kiskovcov KTAG krátila daň z príjmu a DPH,“ upozorňuje Daniš s konštatovaním, „čo tým chce Kiska povedať? Že je hlavou mafiánskeho štátu? Hm. Blahoželáme. Skvelý titul…“

    To, že slovenského prezidenta pobúril únik informácií o jeho firme, nie je podľa komentátora dôvodom na Kiskovo súčasné správanie.

    „V slobodných západných krajinách sú úniky informácií o daňových kauzách politikov celkom bežné. Modrí vynášajú na červených, červení na modrých. Aj nezákonne. Nikto z lídrov nemá dokonalú imunitu. Kiska urobil chybu, keď si politickú kampaň financoval cez firmu – aby ušetril stovky tisíc eur na daniach. Ak dnes s plameňom v hlase požaduje, aby už o jeho kauze neunikali nijaké informácie, tak to pôsobí arogantne,“ konštatuje Daniš.

    Autor predmetného komentára vidí za súčasnou prezidentovou kritikou akési preventívne opatrenie. Kiska má vraj podľa Daniša strach z nových zistení či skutočností v rámci daňovo-policajného preverovania jeho firiem.  

    Zaujímavou postavou v celom prípade je aj minister financií Peter Kažimír. Tomu v posledných dňoch ide karta, keďže získal ocenenie od prestížneho odborného magazínu The Banker, pričom ministrovu prácu chválili tak premiér, ako aj prezident.

    Práve na Kažimíra sa odvolával prezident Kiska, keď tvrdil, že aj v Smere sa vyskytli nespokojné hlasy. Dôvodom mali byť práve kontroly v jeho firmách, respektíve neoprávnené zneužitie štátnej moci. Jedným z nespokojných smerákov mal byť podľa slov prezidenta práve Kažimír.

    „Na predsedníctve strany Smer minister financií hrubo vytkol ministrovi vnútra Kaliňákovi, že tú špinu chceli hodiť naňho, a pritom on za tým stojí. A na predsedníctve Smeru sa pohádali,“ povedal Kiska, pričom jedným dychom dodal, že túto informáciu mu potvrdili viacerí ďalší predstavitelia najsilnejšej tuzemskej partaje.

    Minister Kažimír však akýkoľvek konflikt na predsedníctve strany s Robertom Kaliňákom dôrazne dementoval.

    „Z úcty k úradu prezidenta republiky by som najradšej nekomentoval jeho vyjadrenia, ktoré sú podľa jeho vlastných slov založené na mediálne presiaknutých informáciách a klebetách. Chcem povedať, že som nikdy neobviňoval ministra vnútra zo zneužitia zložiek NAKA,“ vyjadril sa pre Hospodárske noviny šéf rezortu financií.

    Na včerajšej spoločnej tlačovej konferencii s Kažimírom dostal od novinárov otázky na Kiskovu aktuálnu kritiku aj samotný premiér Fico, ktorý však nechcel otvárať túto tému.

    „Je začiatok roka, nechajme si to ešte tak na chvíľočku,“ reagoval stroho predseda vlády. 

    Naopak, komentára sa nezdržal azda najväčší Kiskov kritik a tiež člen Smeru Ľuboš Blaha.

    „Čítali ste najnovší rozhovor s Kiskom? Sám seba vidí ako ňuňuňu chrobáčika, ktorý okolo seba vidí iba dobro dobrúce, ale, žiaľ, spolčili sa proti nemu sily pekla na čele s ministrom Kaliňákom. Že zneužíval štátnu letku? Nie, nie, to kvôli Kaliňákovi. Že páchal daňové podvody? Nie, nie, aj za to môže Kaliňák. Že si to vybavoval u generálneho prokurátora? Nie, nie, to všetko je zlovôľa Fica a Kaliňáka. Ono vlastne Kaliňák môže za všetko zlo na svete,“ sarkasticky uviedol v statuse na svojom facebookovom profile Blaha.

    - Reklama -