Putin hľadá možnosti, ako sa vyhnúť západným sankciám. Toto by vraj malo Rusku pomôcť

    0
    Vladimír Putin (Autor: TASR)

    Putinova vláda uvažuje o vytvorení kryptomeny, pomocou ktorej by sa vyhol sankciám, ktoré na jeho krajinu uvalil Západ po ruskej anexii Krymu v roku 2014. „Tento nástroj môže pomôcť vyrovnať účty s našimi súpermi po celom svete, bez ohľadu na sankcie,“ povedal podľa webu Financial Times ekonomický poradca prezidenta Putina Sergei Glazev.

    Ešte pred pár mesiacmi pritom podľa informácií servera iDnes.cz Putin vyhlasoval, že tieto meny sú príliš riskantné, využívané zločincami, ale teraz to vyzerá, že svoj názor zmenil. „Je to veľmi problematické. Nemôžeme stáť bokom. Nemôžeme umožniť priamy a jednoduchý prístup k takým pochybným nástrojom,“ varoval zástupca guvernéra ruskej centrálnej banky Sergei Shvetsov.

    Okrem Ruska zvažovala zavedenie virtuálnej meny napríklad švédska centrálna banka Riksbank, ktorá rozmýšľa o zavedení elektronickej verzie koruny, a venezuelský prezident Maduro nedávno oznámil, že spustí digitálnu menu petro, ktorá by mala byť krytá štátnymi rezervami ropy a ďalšími prírodnými zdrojmi.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    autor: nab

    - Reklama -