Rozhnevaný Hrnko naplno: Pánkovia, trpíte nenapraviteľnou chorobou všetkých malých ľudí. Myslíte si, že ste zjedli múdrosť sveta, no ste trápni!

    0
    Podpredseda SNS Anton Hrnko (vpravo) a poslanec za SaS Ondrej Dostál (Autor: TASR)

    Skraja roku 2018 uverejnil na svojom profile na spomínanej sociálnej sieti svoj komentár Anton Hrnko. Týkal sa Československa, respektíve rozdelenia spoločného federatívneho štátu na dve samostatné republiky.

    Hrnko ako historik patril k tým, ktorí sa aktívne podieľali na tvorbe ústavy, prípadne iných ústavnoprávnych vymedzení a definícií.

    „Hrnko napriek dôverne sa tváriacemu označeniu za starého lišiaka skomolil nielen meno slávneho francúzskeho politika a diplomata, ale aj jeho výrok. Avšak to, že nemá Talleyrandov ostrovtip a trochu komolí historické výroky, by sme mu mohli ľahko odpustiť. Horšie je, že Talleyrandov bonmot sedí ako riť na šerbeľ aj naňho a jemu podobných. Nič sa nenaučil a nič nezabudol,“ rypol si do Hrnka predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS), ktorý sa však do parlamentu dostal pod hlavičkou liberálnej partaje SaS.

    Okrem toho pripojil Dostál k predmetnej facebookovej odpovedi aj fotografiu Hrnka ako „starého lišiaka“, keďže hneď vedľa národniarovej podobizne sa vynímal záber zvieraťa.

    Ako sa dalo očakávať, Hrnkova odpoveď na seba nenechala dlho čakať a vo svojom poslednom siahodlhom príspevku reaguje nielen na Dostálovu kritiku, ale vracia sa aj k rozdeleniu Československa a historickým faktom, respektíve kľúčovým postavám danej éry.

    „Ako tvrdí Dostál a jemu podobné veličiny, Slováci si žili v čechoslováckom boľševickom raji ako holúbkovia. Pravdepodobne Dostál a jeho parta z kaviarne dodnes nepochopila, prečo sa potom Slováci roku 1968 vzbúrili, čo dostalo potom názov Pražská jar. Ale určite od roku 1985 Česi vôbec nechceli zrušiť federáciu, to si len Hrnko, Fogaš alebo Mináč vymysleli nejakú trojjedinú ústavu, aby mohli napádať spravodlivú Prahu, ktorá na pokojné Slovensko mlčky doplácala,“ obul sa pre zmenu do svojho kritika starší z dvojice „kohútov“. 

    Potom ešte evidentne rozohnený národniar pokračoval v ďalších ostrých vetách.

    „Pánovi Dostálovi sa nepáči ani moja pochvala Mečiara, Klausa a politikov HZDS, SNS a ODS, že boli schopní zobrať na seba zodpovednosť a svojím konaním narovnali sedemdesiatročné pokrivené slovensko-české vzťahy. Ako všetci nedostatočne rozhľadení ľudia aj Dostál a celá kaviareň totiž vidia dejiny a ľudí v nich konajúcich staticky; nevidia pohyb, vývin,“ mieni Hrnko.

    A ako ešte v spomínanom statuse Hrnko dodal, pred svojimi kritikmi rozhodne necíti prehnaný rešpekt, skôr naopak.

    „Pánkovia, či už sedíte v bratislavskej kaviarni alebo v Grasalkovičovom paláci, trpíte nenapraviteľnou chorobou všetkých malých ľudí. Myslíte si, že ste zjedli všetku múdrosť sveta, a keď sa podľa toho správate, vyzeráte trápne!“ rezolútne oponoval Dostálovi a spol. vysoký predstaviteľ SNS.

    - Reklama -