ĽSNS chce znížiť počet poslancov. Zníži sa tým korupcia, bude tu menej nenásytných krkavcov, súhlasí Sme rodina

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “Postoj strany Most-Híd k strane Mariana Kotlebu sa nezmenil. S ĽSNS nespolupracujeme, nerokujeme, ich návrhy nepodporujeme,” uviedla pre TASR hovorkyňa Klára Debnár. Zuzana Škopcová za SNS zopakovala, že národniari návrhy ĽSNS neriešia.

    Hnutie Sme rodina návrh podporí. “Je zbytočné, aby tu bolo toľko politikov. Nie sú to len úspory na výdavkoch, ale aj zníženie korupcie – proste menej nenásytných krkavcov. Sme strana, ktorej kšeftovanie v politike výsostne prekáža. My chceme ľudom pomáhať. Takéto zníženie štátnych výdavkov a obmedzenie korupcie za pomoc ľuďom považujeme,” uviedlo tlačové oddelenie hnutia. Poukazuje na to, že v krajinách, ako je Nemecko alebo Francúzsko, stačí jeden poslanec na viac ako trojnásobok počtu obyvateľov oproti nášmu počtu.

    Postoj SaS k návrhu zatiaľ nie je známy. “Všetkými návrhmi zákonov sa budeme zaoberať na najbližšom poslaneckom klube SaS,” uviedla predsedníčka klubu SaS Natália Blahová. Liberáli v minulosti presadzovali zníženie počtu poslancov zo 150 na 100. Bola to aj jedna z otázok neúspešného referenda, ktoré SaS iniciovala. Predseda strany Richard Sulík nedávno priznal, že by sa o tejto otázke mohlo opäť hovoriť.

    Podľa líderky hnutia OĽaNO Veroniky Remišovej nie je problémom Slovenska počet poslancov, ale spôsob, akým zákonodarcovia pracujú. A to podľa nej návrh ĽSNS nerieši. “V súčasnosti vládna koalícia zmenila parlament na hlasovací stroj. Namiesto hľadania najlepšieho možného riešenia, často prakticky bez diskusie odhlasuje návrhy predkladané vládou a pozmeňujúce návrhy opozície, ktoré sa snažia zákony zlepšiť, koalícia zo zásady odmieta,” opísala.

    Zákony sú podľa jej slov nekvalitné a musia sa často meniť. “To komplikuje život podnikateľom aj obyvateľom Slovenska. Niektoré zákony musela vládna koalícia opravovať skôr, ako začali platiť. Zákon z dielne ĽSNS nerieši zlepšenie spôsobu práce poslancov. Treba si uvedomiť, že aj keby mal parlament iba 10 poslancov, môže schvaľovať pre Slovensko katastrofálne zákony,” zdôraznila.

    Poslanci za ĽSNS navrhujú znížiť počet zákonodarcov zo 150 na 100. Dosiahnuť to chcú ústavným zákonom, na ktorého prijatie treba aspoň 90 hlasov. Kotlebovci vyčíslili, že znížením počtu poslancov NR SR by štát za jedno volebné obdobie ušetril približne 18 miliónov eur.

    - Reklama -