Tak takúto hádku ste ešte nevideli! Blahová a Tomanová sa stretli v diskusii a len to lietalo. Klamete. Zložte mandát. Chrániť slovenské deti pred vami, zaznelo

    0
    Na snímke vľavo detská ombudsmanka Viera Tomanová a Poslankyňa SaS Natália Blahová (Autor: TASR)

    Podľa informácií Úradu komisára pre deti sa poslankyňa NR SR Natália Blahová pokúsila o nezákonný výkon rozhodnutia, a to 12. januára 2018. Udalosť sa stala na pôde základnej školy v Jakubove, okres Malacky. Poslankyňa NR SR Natália Blahová sprevádzala matku maloletej na pôdu školy spolu s údajnou sociálnou pracovníčkou a dvoma údajnými šoférmi. Podľa ich tvrdení prišli odobrať maloletú z rúk otca.

    Poslankyňa strany Sloboda a Solidarita Natália Blahová však toto tvrdenie odmietla a hovorila, že pomáhala nešťastnej matke domôcť sa spravodlivosti a naplniť súdne rozhodnutie, podľa ktorého mala matka stráviť víkend so svojou dcérou. „Osobitne trápnu úlohu v tejto závažnej veci zohrala takzvaná detská ombudsmanka Tomanová. Tá miesto toho, aby chránila práva dieťaťa a zákon, znova si rieši svoje osobné politické stigmy a vybavuje si účty so svojimi oponentmi. Medzi nich nesporne patrí aj poslankyňa SaS Natália Blahová,“ napísala vo svojom stanovisku SaS. Viac sme o celom prípade písali TU.

    V utorok 16. 1. 2018 sa Viera Tomanová spolu s Natáliou Blahovou stretli v relácii Téma dňa na TA3, aby si celú záležitosť vyjasnili.

    Detská ombudsmanka Viera Tomanová hneď na úvod odsúdila, čo sa udialo v celom prípade, a predniesla svoju verziu. „12. 1. 2018 o 11.15 zazvonili pri hlavnom vchode školy mne neznáme osoby spolu s matkou maloletej. Po otvorení vchodových dverí sa predstavili ako pracovníčky z úradu práce, sociálnych vecí a prišli robiť výkon. Matka, dve ženy a dvaja muži žiadali, aby som maloletú vyvolala z vyučovania na chodbu. To som uskutočnila a nechala som zúčastnených komunikovať,“ citovala Tomanová správu, ktorú dostala od riaditeľky školy. Tomanová zároveň nechápe, o aký výkon šlo, keďže vo výkone rozhodnutia vo veci o návratovom konaní môže konať súd, pričom podľa nej došlo k zásahu do výkonu súdnej moci.

    Celá situácia je nechutná, zaznelo

    Poslankyňa SaS Natália Blahová sa háji a tvrdí, že tvrdenia Tomanovej sú vyslovená lož. „Pani riaditeľka školy je zamestnankyňou zriaďovateľa školy, ktorým je starosta obce a zároveň starý otec maloletej. Podmienky uspôsobil otec dieťaťa tak, že s ním sedí v triede ako jeho asistent. Toto je patologické správanie rodiča, ktorý je tak paranoidný, že neopustí 9-ročné dieťa ani počas vyučovania v triede,“ povedala poslankyňa, pričom pripomenula, že otec dieťaťa sa už v minulosti nepodvolil rozhodnutiu sudcu a odmietol vydať dieťa matke.

    Všetky tvrdenia pani Tomanovej sú vyvrátiteľné, pretože matka mala zapnutý telefón a všetko si nahrávala. Predstavili sme sa ako sprievod matky a nie ako osoby poverené na výkon súdneho rozhodnutia. Matka mala stanovené, že môže byť s dieťaťom od piatka do pondelka, ale keďže poznala dané pomery, tak nás poprosila o pomoc. Keby sa pani Tomanová zaujímala o pomoc, tak by vedela, že matka sa o to pokúšala už niekoľkokrát bezvýsledne. Celá situácia je nechutná,“ dodala Blahová s tým, že ona neprišla vyžadovať žiadne práva, ale prišla iba ako sprievod matky, aby bola pokojná, že tam nie je sama.

    Tomanová: Poslankyňa používa lži a ohováranie

    Blahová zároveň odsúdila konanie detskej ombudsmanky, ktorá svojím medializovaním celého prípadu ubližuje maloletej. Tomanová sa bránila, že ona rešpektuje súdne rozhodnutia, avšak z celej situácie podľa nej existuje iný videozáznam.

    „Existuje videozáznam, ktorý skutočne popisuje celkovú situáciu, a je tam zreteľne vidieť, ako dieťa komunikuje s matkou španielsky a hovorí, že s ňou nechce odísť. Je mi veľmi ľúto, že pani Blahová neustále útočí na úrad komisára a konkrétne na moju osobu. Je jej jedno, či používa lži a ohovárania, pretože to sú zrejme jej metódy práce. Doteraz som sa nikdy neznížila k tomu, aby som sa k jej klamstvám vyjadrovala. Na pani Blahovú bolo podaných niekoľko trestných oznámení,“ povedala Tomanová.

    Poslankyňa to však vidí inak. „Povedali ste, že dieťa nechcelo ísť s matkou, ale opäť ste použili len časť, ktorú vám poskytol právny zástupca alebo otec maloletej. My vieme, čo je na zázname celé. Otec má v rozhodnutí súdu aj povinnosť pripraviť dieťa na styk s matkou. Dieťa však povedalo matke, že nechce a nemôže s ňou ísť, pretože má dohodnuté s otcom korčuľovanie. Z čoho vyplýva, že otec marí úradné rozhodnutie a nepripravuje dieťa na styk s matkou,“ doplnila Blahová s tým, že podľa vypočutia dieťaťa psychológom, ale aj sudkyňou má dieťa kladný vzťah k obom rodičom.

    Ostrá hádka

    „Pani Blahová, vy ste nemali čo hľadať v škole, zaútočila Tomanová. „Vy mi nemáte čo hovoriť, kam mám chodiť alebo nie. Som dlhoročný sociálny pracovník, na rozdiel od vás, oponovala Blahová. „Minimálne trikrát ste zasahovali vo vzťahu k dieťaťu, kde ste poškodili najlepší záujem dieťaťa,“ prekrikovala ju Tomanová. „Teraz akože pardon, vy ste par excellence. Naozaj len chrániť slovenské deti pred vami,“ nedala sa Blahová.

    Zaujímavosťou prípadu je podľa Blahovej to, že matka dieťaťa je z Ekvádoru a obaja rodičia sa rozišli už v tejto krajine, pričom vznikla dohoda, že dieťa ostáva v krajine s matkou a otec sa vráti na Slovensko. Od roku 2015 tam dieťa s matkou žilo, pričom prišlo aj na mesačné prázdniny na Slovensko. „Otec sa však minulý rok rozhodol, keď bolo dieťa u neho na prázdninách, že ho neodovzdá späť matke. Súd s tým nesúhlasil a v tomto prípade potom nastala patová situácia, pretože sa bráni matke styku s dieťaťom,“ poukázala poslankyňa SaS.

    Detská ombudsmanka Viera Tomanová ale tvrdí, že ona má o celom prípade iné informácie. „Mediačná dohoda nikdy nebola schválená súdom a nebola podpísaná z podnetu otca. Zastávam záujem dieťaťa a nie ani jedného z rodičov. Rodičia ešte stále neboli rozvedení a žiadnym právnym úkonom nebolo pridelené dieťa ani jednému, ani druhému,“ dodala Tomanová s tým, že pre ňu je kľúčové vyjadrenie dieťaťa, že nechce zo Slovenska odísť.

    „Pani Tomanová opäť zmotala veci, reagovala poslankyňa. „Vyprosím si, pani Blahová, aby ste o mne hovorili, že som zmotala veci, pretože vy sa nehanbíte klamať a zavádzať, nedala sa Tomanová. „Vy opovrhujete súdom,“ prekrikovala ju Blahová. „Vyprosím si, aby ste ma urážali, pokračovala detská ombudsmanka. „Rozprávate bludy.“ „To vy rozprávate klamstvá. Osočujete. To sú vaše praktiky,“ aj takto sa hádali Blahová s Tomanovou v relácii.

    Poslankyňa taktiež požiadala detskú komisárku, aby sa vzdala svojej funkcie. „Okrem ohovárania, krivého obvinenia, marenia výkonu úradným činiteľom, sa dopustila aj subvenčného podvodu a neoprávneného nakladania s majetkom štátu. Keď pani Tomanová opakuje, že jej ide o práva dieťaťa, tak je hlboko nedôveryhodná,“ nebrala si servítku pred ústa Natália Blahová, pričom dodala, že chystá na detskú ombudsmanku niekoľko trestných oznámení.

    Pani Blahová, rada si s vami podiskutujem, čoho všetkého ste sa vy dopustila a ako konáte proti záujmom detí. Stačí sa pozrieť na vaše srdcervúce výlevy. Môžete písať krásne romány, pretože tu neustále opisujete matku ako najúbohejšieho človeka, hoci problém je v obidvoch rodičoch. Vy tárate a prekrúcate pravdu,“ nedala sa komisárka.

    Záver diskusie sa teda opäť niesol v hádke a obviňovaní. Poslankyňa SaS sa nedokázala vyjadriť, či sa k celému prípadu nebude v budúcnosti už vyjadrovať. „Neviem sa vyjadriť, čo spraví pani Tomanová, pretože jej výpady sú takým necitlivým zásahom do života rodiny, a ak vytvorí situáciu, že na ňu budem musieť reagovať, tak to spravím,“ povedala na záver Natália Blahová, s čím nesúhlasila detská komisárka, ktorá ju opäť obvinila z klamstva a ohovárania.

    „Vy ako poslankyňa by ste mali zložiť mandát za zlomyseľnosť. Pokiaľ prestanete urážať a osočovať, tento prípad skončí,“ uzavrela Viera Tomanová. „Vy nie ste nezávislý človek, ste politička. Neviete hájiť práva dieťaťa,“ neodpustila si poslankyňa. Moderátor mal čo robiť, aby hádku prerušil a celú diskusiu zakončil.

    - Reklama -