Českí sociálni demokrati si vedia predstaviť koalíciu s Babišovou ANO, ale bez Babiša. Žiadna osoba, ktorá bude trestne stíhaná, nesmie byť vo vláde

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Lídri strán sa bavili čiste o programe. Medzi priority ČSSD patrí otázka bezpečnosti krajiny, podpora rodín s deťmi a zvyšovanie miezd. Sociálna demokracia má taktiež niekoľko personálnych požiadaviek.

    “Žiadna osoba, ktorá bude trestne stíhaná, nesmie byť vo vláde,” vymenoval jednu z podmienok Chovanec s narážkou na Babiša. Hnutie ANO by podľa neho nemalo mať ministerstvá vnútra, spravodlivosti a financií.

    Ak by sociálni demokrati dostali ponuku ísť s ANO do koalície, podľa Chovanca o tom nemôže rozhodnúť odchádzajúce vedenie strany, ale zjazd. Ten sa bude konať 18. februára v Hradci Králové.

    Chovanec pripomenul, že ANO a ČSSD nemajú v Poslaneckej snemovni väčšinu. “Aj keby to mala byť podpora menšinovej vlády, vstup do vlády, tak tie hlasy sociálnej demokracie nestačia. Je zjavné, že hnutie ANO by muselo hľadať ešte ďalšieho partnera,” zdôraznil Chovanec.

    Hnutie ANO si vyžiadalo od sociálnej demokracie podmienky písomne a rokovania medzi oboma stranami budú pokračovať na konci januára. “Poprosili sme ich o ich podmienky, aby mohli podporiť vládu, alebo byť v nej,” povedal podľa servera iDNES.cz šéf poslancov ANO Jaroslav Faltýnek.

    - Reklama -