Profesor, ktorý uhádol víťazstvo Donalda Trumpa: Náš prezident nielen klame, ale vytvoril aj celú alternatívnu realitu

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Na úvod sa Lichtman vyjadril k vzťahu americkej spoločnosti a Donalda Trumpa po prvom roku jeho prezidentovania. Poukázal napríklad na tému klimatických zmien. „Urobil z nás nadradený národ – jediný, ktorý sa dištancoval od Parížskej klimatickej dohody. Sprístupnil ťažiarom Národnú prírodnú rezerváciu na Aljaške a ďalšie územia vrátane oceánov. Tým, ako sa zachoval k väčšine nedávnych predpisov o ochrane prírody, nás vracia v čase,“ poznamenal veľmi kriticky Lichtman, ktorý mnohé Trumpove rozhodnutia považuje za nebezpečné.

    Za nezmyselné potom považuje napríklad aj to, že Trump tvrdí, že vráti prácu baníkom. Amerika už však podľa jeho slov nemá baníkov, ktorí by sa spúšťali do baní. „Nové pracovné príležitosti nevytvoríte tým, že vrátite tie staré. Treba ísť s dobou aj technológiami a pracovné miesta musia vzniknúť v oblasti nových alternatívnych palív. Takže toto celé je len dymová clona zastierajúca politiku, ktorá ohrozuje planétu a má za následok len to, že dáva zbohatnúť už tak úžasne bohatým spoločnostiam,“ podotkol Lichtman a porozprával aj o daňovej reforme.

    Rozhovor si môžete vypočuť TU.

    Lichtman sa potom zameral na to, ako Donald Trump viní zo svojich zlyhaní médiá. „Neprijíma zodpovednosť vôbec za nič. Myslím si, že za nízku úroveň podpory, nech už tie čísla znamenajú čokoľvek, si môže sám. Väčšina Američanov si nemyslí, že je duševne spôsobilý byť prezidentom,“ povedal veľmi kriticky Lichtman. A poukázal aj na to, že za necelý rok vo funkcii vyriekol Donald Trump skoro dvetisíc úplných lží alebo zavádzajúcich výrokov. „Trump nielen klame, ale vytvoril celú alternatívnu realitu,“ poukázal Lichtman.

    „V jeho svete skrátka chýba realita a ľudia si to uvedomujú. Strhnete oponu a za ňou je len kúzelník, čo ale nie je skutočným kúzelníkom, a zúfalo sa snaží vyčarovať svoju podporu,“ dodal Lichtman, ktorý v minulosti predpovedal, že Trump bude v budúcnosti čeliť impeachmentu.

    „Ľudia považujú impeachment za katastrofu, ale tak to nie je. Otcovia zakladatelia dali do ústavy túto možnosť, aby sme sa vyhli potrebe odstraňovať nebezpečného vládcu atentátom alebo revolúciou. Naproti tomu impeachment je pokojný, systematický a ústavný spôsob, ako naložiť s nepoctivým prezidentom. A každý impeachment bol pre Ameriku dobrý,“ spomenul tiež Lichtman. Podľa jeho slov si Trump za svoje vážne priestupky zaslúžil, aby bol z úradu odstránený. V tej súvislosti spomenul napríklad aj Rusko. Teraz však podľa jeho slov ešte treba počkať na to, s čím príde vyšetrovateľ Robert Mueller.

    Na záver potom Lichtman Trumpa aj pochválil. Za to, aký je nekonvenčný. „Vôbec nenaznačujem, že by Donald Trump mal byť odvolaný pre svoj štýl alebo prístup. V istom zmysle je jeho prezidentovanie občerstvujúce. Netrpí tým nešvárom typickým pre politikov – teda veľa hovoriť, a pritom nič nepovedať. Neutápa sa v klišé, jeho prejav je zaujímavejší a pestrejší,“ uzavrel Lichtman so slovami, že Trump je zárukou fascinujúcej šou.

    - Reklama -