Miloš Zeman o migračnej kríze: Treba ju riešiť včas, nie až keď prídu utečenci

    0
    Miloš Zeman (Autor: Hans Štembera)

     Na úvod diskusie Zeman vyhlásil, že svojim voličom po prezidentských voľbách poďakuje, nech dopadnú akokoľvek. Hnutie ANO pritom v pondelok vyzvalo svojich voličov, aby hlasovali za úradujúceho prezidenta ČR, pripomenuli Novinky.cz.

    Za búrlivého potlesku publika s moderátorom Jaromírom Soukupom Miloš Zeman vtipkoval. Povedal napríklad, že jeho prvou politickou chybou bolo, keď ako dieťa plakal po smrti komunistického prezidenta Klementa Gottwalda.

    Na otázku k migračnej kríze Zeman odvetil, že je potrebné ju riešiť včas a nečakať, kým migranti prídu. “Zaoberať sa povodňou, keď je veľká voda tu, je neskoro. Bariéry musíte stavať skôr,” vyhlásil prezident. Podľa neho na krízu existujú tri riešenia. Prvým je dôsledná ochrana hraníc aj za spolupráce armád členských štátov Európskej únie. Ďalším je “dôsledná deportácia tých, ktorí nedostali v Európe azyl” a nakoniec pomoc migrantom v krajinách ich pôvodu.

    Zeman sa v debate dotkol aj témy trestného stíhania premiéra Andreja Babiša. V tejto súvislosti naznačil, že existuje trestné stíhanie na objednávku.

    K povereniu Babiša zostavením vlády Zeman uviedol, že na to jeho protikandidát Jiří Drahoš nebude mať príležitosť, pretože jeho mandát (Zemanov) trvá až do 8. marca: “Keby som vyhral, Babiš by to mal horšie. Čakal by som totiž, kým si zoženie stojednotkovú podporu. Či by to dopadlo tak alebo onak, bol by premiérom skôr, či neskôr.”

    Portál Novinky.cz tiež pripomenul, že Zeman odpovedal na otázky moderátora Jaromíra Soukupa sám. Jeho protikandidát Jiří Drahoš už vopred avizoval, že sa tejto debaty nezúčastní.

    - Reklama -