Exekučná amnestia? Nie je to dobrý nápad. Súkromné spoločnosti si pomastia bruchá a budú ďalej požičiavať, myslí si Beňová

    0
    Monika Beňová (Autor: TASR)

    Exekučná amnestia nie je podľa europoslankyne Moniky Beňovej dobrý nápad. Za hlavný dôvod považuje „edukačný“ účinok na ľudí, ktorí dostanú možnosť začať ,odznova'. Beňová pochybuje, že ich to navedie na cestu nezadlžovania sa, zamyslia sa nad svojím konaním a nevytvoria ďalšie dlhy.

    Druhým dôvodom podľa europoslankyne je, že dlhy voči štátnym inštitúciám sa prenesú na celú spoločnosť, teda tí, ktorí svoje záväzky uhrádzali, si to môžu chcieť uľahčiť a pridať sa k neplatičom. „A neklamme sa, podobné premýšľanie môže ,spôsobiť' aj odpustenie úrokov,“ varuje Beňová.

    Tretí dôvod – exekúcie voči nebankovkám – označila za „ešte citlivejší“. Podľa jej informácií najviac ľudí dlhuje práve nebankovým inštitúciám. „Namiesto ešte výraznejšieho obmedzenia ,podnikania' v tomto segmente chceme robiť čo? Retroaktivita je zákonne neprípustná, takže zaplatíme dlhy s úrokmi? Dlhy oprostené od úrokov? Len doteraz neuhradenú istinu? Zo štátneho rozpočtu?“ zapremýšľala nad možnosťami.

    „Akokoľvek by to bolo, súkromné spoločnosti si pomastia bruchá a pokojne budú ďalej požičiavať ľuďom, ktorí si, žiaľ, nedokážu (alebo možno aj dokážu) spočítať, že nebudú schopní istinu s úrokmi splácať,“ uzavrela europoslankyňa, pričom uviedla príklad invalidného dôchodcu s nezamestnanou manželkou a tromi deťmi, ktorý dlhuje nebankovke 3 000 eur. Požičala si jeho žena, keď bol preč. Kúpila napríklad na splátky deťom smartfón. Ak nezaplatí, zoberú mu dom, kde býva.

    „Aká je pravdepodobnosť, že ak takýmto ľuďom namiesto sprísnenia legislatívy pre nebankovky a kampaní na zvýšenie ekonomického a právneho povedomia zaplatíme ich ,ťažký život plný exekúcií', tak hneď na druhý deň sa neroztočí kolotoč pôžičiek odznova?“ pýta sa Beňová. Zaujíma ju aj dosah na tých, ktorí sa „radšej na svoje výdavky pozrú racionálne a so zmyslom pre zodpovednosť voči sebe a svojim rodinám“.

    - Reklama -