Rómske hliadky pomohol spustiť Richter, Kaliňák bol proti. Dnes z toho však robí svoj úspech, upozorňuje bývalý rómsky splnomocnenec

    0
    Bývalý splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák (Autor: SITA)

    V rozhovore pre portál aktuality.sk bývalý splnomocnenec priznal, že kriminalita je súčasťou rómskych komunít. Skôr je však podľa neho na mieste hovoriť o kriminalite medzi chudobnými, nie etnickými skupinami. „Chudoba má svoje sprievodné znaky a jedným z nich je kriminalita. Platí, že čím chudobnejšia skupina ľudí, tým väčšia je kriminalita,“ dôvodí s tým, že ostatné menšiny nie sú farebne odlišné od ostatných. „Ak spácha Maďar, Ukrajinec alebo Rusín kriminálny čin, nie je to tak vidieť ako u Róma,“ tvrdí Pollák.

    „Nemyslím si, že rómske štatistiky sú to, čo Slovensko potrebuje,“ uviedol. Zber etnických dát považuje za dobrú vec, ak nezvýšia napätie medzi majoritou a Rómami. Ak by sa stali príčinou konfliktu medzi menšinou a majoritou, je podľa neho otázne, komu pomôžu. Pollák si myslí, že najlepším projektom na potlačenie rómskej kriminality boli rómske občianske hliadky. „Najskôr sme ho odskúšali v počte 325 ľudí v teréne. Starostovia aj polícia reagovali na tieto hliadky pozitívne. Bol som prekvapený, keď štát ohlásil, že tieto hliadky znovu spúšťa,“ povedal. Projekt na dva roky pozastavili pre skončenie financovania z eurofondov.

    Po tom, ako nastúpil na úrad splnomocnenca, spolupráca s ministerstvom vnútra nebola ideálna. „Prvý rok a pol spolupráca fungovala. Nemusel som sa síce ministrovi Kaliňákovi dovolať na prvý alebo druhý raz, ale tretíkrát mi zdvihol telefón. Postupne – začalo sa to asi rok pred voľbami – mi prestali na ministerstve reagovať na e-maily, nikto neodpovedal na žiadosti o stretnutia, nikomu som sa nemohol dovolať,“ zhrnul svoje skúsenosti Pollák.

    Tvrdí, že počas jeho pôsobenia ho nikdy minister nekritizoval. „V decembri 2015, napriek tomu, že sme už pred voľbami nekomunikovali, stále oceňoval moju prácu. Neviem, prečo dnes tvrdí opak. Možno preto, lebo som mu pripomenul, že rómske občianske hliadky nevymyslel on, ale moji ľudia,“ nazdáva sa, pričom vzniku hliadok podľa neho výrazne pomohol minister práce Ján Richter, Kaliňák s tým vtedy nesúhlasil.

    Pollák spomenul prípad z obce Huncovce pri Kežmarku, kde sa na ihrisku dostali do konfliktu Rómovia z osady a majorita. „Po zavedení rómskych občianskych hliadok sa nič podobné nestalo. A situácia sa zhoršila vo všetkých obciach, kde samospráva nechcela pracovať s Rómami,“ argumentuje.

    Pollák dva roky chodí po školách za študentmi rozprávať sa o extrémizme a Rómoch. „Mladí ľudia rozumejú, že obušok nevyrieši problémy osád. To ma teší. A ten sused musí dostať garanciu, a nielen on, ale i Róm z osady, že polícia robí svoju prácu poriadne. Pocit, že ak niekto spácha trestnú činnosť, zákon ho spacifikuje,“ konštatuje bývalý splnomocnenec. Sám pochádza z osady. „Musíme investovať do vzdelania detí v osadách. Nič iné nám neostáva, ak chceme, aby raz boli súčasťou systému a platili dane,“ prízvukuje. Podobný návrh však od ministerstva vnútra nepočul.

    „My sme venovali vzdelávaniu rómskych detí veľa pozornosti, rozbehli sme projekty na stovkách základných škôl. V teréne sa nám podarilo naštartovať terénnu sociálnu prácu, komunitné centrá, rómskych zdravotných asistentov. Za môjho pôsobenia vzniklo 60 komunitných centier, posledné dva roky ani jedno a ešte asi polovicu zatvorili,“ porovnal Pollák niekdajšiu situáciu s dnešnou.

    Obušok podľa jeho slov tieto aktivity nenahradí. „Časť kriminality v osadách spôsobuje úžera, s ktorou si ministerstvo nevie poradiť. Minimálne desať rokov. Bolo pre mňa prekvapujúce, keď minister v osade povedal, že úžerníkom sa darí a premenili svoj biznis z nelegálneho na legálny,“ uviedol. Ak prídete do osady, po niekoľkých hodinách viete, kto je úžerníkom. „Títo ľudia majú vily, drahé autá a je na čase sa ich spýtať, odkiaľ na to zobrali peniaze. Drvivá väčšina z nich je evidovaná na úrade práce alebo majú svoje malé obchodíky s predraženými potravinami,“ upresnil Pollák.  

    - Reklama -