Jeden z najkrvavejších útokov v afgánskom Kábule si vyžiadal vyše sto obetí. Krajina vyhlásila štátny smútok

    0
    Kábul po teroristickom útoku, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Útočník aktivoval nálož ukrytú v sanitke pri policajnom stanovišti na jednej z najostrejšie strážených ulíc v centre afganskej metropoly, píše agentúra DPA. Cez jedno z kontrolných stanovíšť sa mu totiž podarilo prejsť, keď povedal, že vezie pacienta do nemocnice. Bombu odpálil pri ďalšom stanovišti, explózia zničila mnoho vozidiel a značne poškodila okolité budovy.

    V danej časti Kábulu sa nachádzajú početné zahraničné veľvyslanectvá vrátane zastupiteľstva EÚ i afganské vládne budovy.

    Po jednom z najkrvavejších útokov v Afganistane za posledné mesiace vyhlásili v krajine na nedeľu celonárodný štátny smútok. Obchody ostali zatvorené a vlajky stiahli na pol žrde.

    K zodpovednosti za odpálenie bomby sa prihlásilo hnutie Taliban. Jeho ozbrojenci pred týždňom pri útoku na kábulský hotel Intercontinental zabili 22 ľudí vrátane 14 cudzincov, pričom tam s bezpečnostnými silami viedli boje 13 hodín, pripomína agentúra AP.

    Predstaviteľ afganskej tajnej služby informoval, že za účasť na útoku na hotel zatkli piatich ľudí, pričom ďalší podozrivý utiekol z krajiny. V súvislosti s novým útokom zo soboty zadržali štyri osoby.

    - Reklama -