Ekonómka Šichtařová sa chytá za hlavu z toho, čo platí od januára na Islande. Opäť ide o rodovú rovnosť

    0
    Markéta Šichtářová (Autor: Hans Štembera)

    Od 1. januára 2018 začal na Islande platiť zákon, podľa ktorého nesmie muž dostávať za rovnakú prácu vyšší plat než žena. Ak by bol tento zákon porušený, smie žena ako kompenzáciu požadovať za rovnakú prácu vyšší plat než muž. Z toho by sa zdalo, že doteraz museli islandské ženy strašne trpieť. Lenže opak je pravdou. Island môže byť vzorom rodovej rovnosti pre celý svet. Dokonca aj počty žien a mužov v tamojšom parlamente sú v podstate totožné.

    „Takže asi takto: Boli časy, keď ženy boli diskriminované. Nemali volebné právo, nemohli sa stať lekárkami, nemohli byť političkami. Nie dnes. Dnes u nás žiadna diskriminácia žien neexistuje, všetka diskriminácia je len domnelá. Je diskrimináciou to, že tento rok žiadna žena nekandidovala na prezidenta? Nie. Je to predovšetkým výrazom toho, že ženské obyčajne majú lepšie veci na práci, ako si naháňať ego niekde na Hrade alebo vykecávať sa v Davose,“ podotkla Šichtařová v texte zverejnenom na blogu iDnes.cz.

    Celý komentár nájdete TU.

    „Islandskému ministrovi pre rovnosť by pristalo uvedomiť si, že nič ako právo rovnosti medzi ľudské práva nepatrí. Medzi skutočné ľudské práva patrí právo na život. Alebo právo na integritu tela. Alebo právo na vlastníctvo majetku. Ale nie niečo také hlúpe ako rovnosť, pokiaľ ide o majetok, príjmy a zaobchádzanie. Úplná rovnosť totiž môže existovať len v komunizme, a ten, ako vieme, existovať nemôže, pretože nefunguje. A nefunguje jednoducho práve preto, že ľudia sú principiálne nastavení tak, že vynútená rovnosť ich ubíja. Pretože kde je rovnosť, tam nie je motivácia. Kde nie je motivácia, tam je úpadok. Ekonomický, mentálny, morálny,“ doplnila.

    Nový zákon bude v rozlete brzdiť islandské ženy aj mužov. Ženy budú podľa Šichtařovej vedieť, že aj keby na danej pozícii pracovali akokoľvek zle, musia dostať rovnaký plat ako ich kolegovia. Takže svojou prácou budú tak trochu pohŕdať. Muži zase budú vedieť, že aj keby pracovali akokoľvek dobre a pomohli svojej firme akokoľvek, nesmú podľa zákona dostať vyšší plat než ich kolegyne. Nebudú teda mať dôvod preháňať to so svojou pracovnou aktivitou.

    Akékoľvek diskriminačné nariadenia, či už sa to týka platov, kvót pre ženy v politike alebo čohokoľvek ďalšieho, sú podľa Šichtařovej zlé a škodia spoločnosti.

    - Reklama -