Tie obrazy nahých nýmf musia zmiznúť! Galéria rozhodla pod vplyvom kampane MeToo

    0
    Galéria, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Je paradoxné, že obraz nazvaný Hylas a nyfmy od maliara Johna Williama Waterhousa vznikol vo viktoriánskom období, keď bola britská spoločnosť značne prudérna. Ale ani vtedy sa prudéria nevzťahovala bezo zvyšku na umenie, ako je to dnes. Teda v dobe, ktorá je údajne najviac otvorená, demokratická a liberálna v histórii ľudstva. Prípad cenzúry v manchesterskej galérii umenia však napovedá o pravom opaku.

    Vysoko cenený viktoriánsky maliar Waterhouse jeden zo svojich najznámejších obrazov namaľoval v roku 1896. Viac ako sto rokov bolo jeho dielo pravidelne vystavované v galériách po celej krajine. Ale v roku 2018, keď sa o sexualite učia v niektorých západoeurópskych krajinách deti už v škôlke, je ženská nahota v umení problémom. Minimálne to platí pre spomínanú manchesterskú galériu, ktorá k odstráneniu obrazov podľa denníka The Guardian pristúpila minulý piatok.

    V najbližších dňoch plánuje vyradiť pohľadnice obrazov aj zo svojej predajne. A to aj napriek tomu, že nahé nymfy sú vyobrazené veľmi vkusne a z ich intímnych partií nie je vidieť prakticky vôbec nič. Ale aj keby to tak nebolo, potom by musela byť odstránená, zveličene povedané, polovica obrazov vo všetkých svetových galériách. Kurátorka súčasného umenia v galérii Clare Gannawayová tvrdí, že hlavným cieľom bolo vyvolať diskusiu a nie cenzúru.

    „Som v rozpakoch, že sme sa týmito vecami nezaoberali už skôr. Teraz to chceme týmto spôsobom napraviť,“ uviedla Gannawayová a pripustila, že rozhodnutie galérie bolo ovplyvnené aj kampaňou ľavicových aktivistov MeToo. Zatiaľ čo vo feministických kruhoch je odstránenie „sexistického“ obrazu vnímané pozitívne, mnoho umelcov je jednoznačne proti.

     

     

    - Reklama -