Návrh dohovoru OSN o migrácii odráža silu lobingu Sorosových organizácií, tvrdí maďarský analytik

    0
    António Guterres (Autor: archív Viktora Béreša)

    Povedal to v súvislosti s nedávnym vyhlásením generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa o pozitívach migrácie. Guterres podľa Tótha hovoril iba o jej prínosoch, ale v návrhu uvedeného dohovoru sa objavili už aj kritické hlasy.

    Návrh okrem iného obsahuje klauzulu, podľa ktorej by sa procesu usmerňovania migrácie mali zapojiť aj dobročinné organizácie. “To je prekvapujúce, pretože tam rovno mohli napísať aj Sorosove nadácie,” dodal Tóth na margo organizácií amerického finančníka Georgea Sorosa. Znenie textu podľa neho odráža silu lobingu Sorosových organizácií na pôde OSN.

    Guterres v januári vyzval všetky krajiny, aby sa sústreďovali na prevažne pozitívny prínos migrantov a držali sa “faktov, nie predsudkov”. Upozornil, že predstavitelia, ktorí stavajú bariéry, “spôsobujú vlastným krajinám zbytočné hospodárske škody”.

    Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó minulý týždeň vyhlásil, že ak v prvom návrhu migračného balíka OSN nedôjde k posunu odrážajúcemu požiadavky Maďarska, vláda v Budapešti iniciuje proces vystúpenia z príslušných rokovaní.

    Cieľom návrhu dohovoru, ktorý vypracovali Mexiko a Švajčiarsko, je účinnejšie zvládanie migrácie a rozšírenie legálnych migračných trás v záujme potlačenia prevádzačstva. Predkladatelia chcú aj zladiť súčinnosť vlád a rôznych organizácií s prihliadnutím na práva migrantov a záujmy jednotlivých krajín.

    Medzinárodný dohovor, označovaný aj ako “Globálny kompakt o migrácii”, by mal byť prijatý 10. a 11. decembra na summite v Maroku, uvádza agentúra MTI.

    - Reklama -