Putin zdedil byt v centre Tel Avivu. V poslednej vôli mu ho odkázala jeho učiteľka nemčiny

    0
    Vladimir Putin sa smeje na výroku vlastného ministra o vývoze bravčového do moslimskej krajiny (Autor: ReproFoto: YouTube)

    Mina Juditská-Berlinerová učila Putina koncom 60. rokov. V roku 1973 emigrovala do Izraela. Ich cesty sa rozišli, ale koncom 90. rokov Berlinerová Putina zaregistrovala ako riaditeľa ruskej tajnej služby FSB. Osobne sa znova stretli až v roku 2005, keď ruský prezident navštívil Izrael.

    Berlinerová sa vtedy na ruskom veľvyslanectva zaujímala, či by sa mohla s Putinom vidieť. Podarilo sa jej to, keď dostala pozvanie na Putinovo stretnutie s veteránmi z druhej svetovej vojny, ktoré sa konalo v Jeruzaleme. Prezident ju po ňom pozval na čaj.

    Krátko po tomto stretnutí začala učiteľka dostávať od Putina darčeky, vrátane luxusných hodiniek či jeho životopisu s autogramom. Potom sa pred jej dverami objavil zamestnanec ruskej ambasády a zobral ju na obhliadku bytov v centre Tel Avivu. Jeden z nich jej chcel Putin prostredníctvom ruskej ambasády kúpiť.

    Ako Berlinerová uviedla v rozhovore pre server Ynetnews v roku 2014, “povedala som mu, že všetko, čo potrebujem, je byt blízko autobusovej stanice, trhu a lekára” – preto si zo všetkých možností vybrala menší a skromnejší byt v blízkosti toho, kde bývala.

    “Všetko sa už potom udialo rýchlo. O niekoľko mesiacov prišla sťahovacia služba do môjho prenajatého bytu v štvrti Florentine (na juhu Tel Avivu), všetko zbalili a presťahovali ma,” dodala.

    Vlani v decembri Berlinerová zomrela. Na jej pohrebe sa zúčastnil aj ruský veľvyslanec. Ambasáda pomohla aj s platením výdavkov za pohreb. Neskôr sa ukázalo, že bývalá učiteľka svoj byt na Pinskerovej ulici odkázala Putinovi a v jeho mene ho teraz vlastní ruské veľvyslanectvo.

    - Reklama -