Bašternák vyjadril účinnú ľútosť a vrátil štátu milióny eur

    0
    Ladislav Bašternák (portrét na transparente) (Autor: TASR)

    TASR zaujímalo, či si obvinený Ladislav B. účinnú ľútosť už uplatnil, zaplatil požadovanú sumu a či v prípade bolo zastavené trestné stíhanie, resp. rozhodnuté iným spôsobom, ak áno, tak ako a kedy. „Oprávnené osoby sa oboznámili s výsledkami vyšetrovania a vyšetrovací spis bude následne zaslaný dozorujúcemu prokurátorovi na ďalšie konanie,“ uviedol pre TASR Wäldl. Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová odpísala, že spisový materiál im ešte doručený nebol.

    Portál Aktuality.sk vo štvrtok uviedol, že podnikateľ Ladislav B. si už uplatnil účinnú ľútosť. Odvolal sa pritom na zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. Portál ďalej skonštatoval, že pri účinnej ľútosti musí obvinený svoj skutok nielen priznať a oľutovať, ale aj do 24 hodín od zverejnenia výsledkov vyšetrovania doplatiť spornú sumu. V prípade Ladislava B. by malo ísť o dva milióny eur.

    Advokát Marek Para, ktorý v tejto veci ale obvineného nezastupuje, TASR vo všeobecnosti upozornil na príslušné ustanovenie trestného zákona, podľa ktorého trestnosť činu zaniká, ak „splatná daň a jej príslušenstvo alebo poistné boli dodatočne zaplatené najneskôr v nasledujúci deň po dni, keď sa páchateľ po skončení jeho vyšetrovania mohol oboznámiť s jeho výsledkami“. Bližšie sa vyjadriť k prípadu nechcel, nakoľko nepozná spisový materiál.

    Exminister vnútra a advokát Daniel Lipšic v minulosti upozornil na verdikt Ústavného súdu, ktorý mal v inej daňovej kauze rozhodnúť, že v prípade vratiek DPH nie je možné uplatniť si účinnú ľútosť.

    - Reklama -