Aktivistka Femenu, ktorá sa vrhla polonahá k Zemanovi, prišla o prácu

    0
    Ochranka pacifikuje útočníčku, ktorá vo volebnej miestnosti napadla českého prezidenta Zemana (Autor: Radim Panenka)
    „Vyhodili ma pre Femen,“ povedala Anželina Diašová RFE / RL. „Viem, že niektorí rodičia (žiakov) sa pre moje aktivity vo Femene hanbili,“ dodala. Mladá žena tiež prišla o prácu pre internetový portál, pre ktorý písala o móde a hodnotila reštaurácie.
     
    „Myslím, že niektorí ľudia sú príliš konzervatívni a je pre nich ťažké, aby pre nich pracoval niekto, kto robí niečo zvláštne, niečo abnormálne,” poznamenala Diašová. Aj napriek následkom, ktoré za svoje aktivity nesie, plánuje v činnosti v rámci Femenu pokračovať.
     
    Diašová pôsobí v skupine Femen asi osem rokov. „Pre svoju farbu pleti som zvyknutá bojovať za svoje práva,“ hovorí žena, ktorá je dcérou Angolčana a Ukrajinky. Vlani v júli protestovala proti bieloruskému autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi počas jeho kyjevskej schôdzky s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Obvinili ju zato z výtržníctva a kladenia odporu polícii a hrozí jej až päťročné väzenie.
     
    Tento rok v januári pri prvom kole českých prezidentských volieb sa Diašová vo volebnej miestnosti v pražských Stodůlkách rozbehla k Zemanovi s nápisom Zeman, Putin's slut (Zeman, Putinova suka) na nahej hrudi. Rovnaké heslo pritom vykrikovala. Svojím činom vraj chcela dať najavo, že znovuzvolením Zemana by občania mohli ohroziť suverenitu českého štátu. Zeman, ktorý o dva týždne neskôr v rozhodujúcom druhom kole zvíťazil, je podľa nej vo vleku ruského prezidenta Vladimira Putina. Český súd aktivistke vymeral tri mesiace väzenia s ročnou podmienkou a zároveň ju vyhostil z Česka.
     
    Hnutie Femen vzniklo v roku 2008 a preslávilo sa akciami svojich polonahých aktivistiek nielen na Ukrajine a v Rusku, ale aj v západnej Európe. Hnutie sa na svojom webe hlási k boju za práva žien s cieľom “úplného víťazstva nad patriarchátom”, ale nepovažuje sa za feministické. Svoje členky označuje za “sextremistky”.
     
    - Reklama -