Matovičovci: Richter v kauze Čistý deň nechránil deti. Mal by odstúpiť

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Autor: TASR)
    “Rok a pol nechal prípad vyhniť, a tak totálne zlyhal pri ochrane detí. Akreditačná komisia mu odporúčala akreditáciu Čistému dňu odobrať, a to už 14. septembra 2016. Minister tak znáša celú zodpovednosť za všetky zlyhania,” uviedla Gaborčáková s tým, že Richtera dobehla pravda.
     
    Podľa jej slov počas roka a pol predstavitelia Smeru-SD neustále presviedčali verejnosť, “že veciam nerozumieme a škandalizujeme ich najlepšieho ministra práce. Oči im nedokázalo otvoriť nič”. Gaborčáková tvrdí, že minister nepočúval nikoho. “Naopak, neakceptovaním odborných stanovísk zradil vlastných odborníkov, ktorí čestne a zodpovedne vykonávajú prácu v jeho rezorte. Preto sa oprávnene cítia ako bábky v rukách politikov,” myslí si.
     
    Gaborčáková je celou kauzou Čistý deň znechutená. “Keby mal minister Richter aspoň štipku guráže, odstúpil by,” dodala. Ak to neurobí, OĽaNO nevylučuje ani jeho ďalšie odvolávanie.
     
    Predsedníčka ľudskoprávneho výboru Anna Verešová (OĽaNO) si myslí, že v kauze zlyhala aj komisárka pre deti Viera Tomanová. “Prekvapil ma jej laxný prístup. Podľa nej vraj nepatríme do parlamentu, lebo sme sa nenaučili rešpektovať platný právny stav. Musím skonštatovať, že Viera Tomanová si nesplnila úlohu stáť vždy na strane detí. Som presvedčená, že komisárka Tomanová nie je spôsobilá na takúto funkciu,” uzavrela s tým, že na pôde výboru chce od Tomanovej počuť, ako v celej kauze chránila deti.
     
    Televízia Markíza v stredu (14.2.) informovala, že ministerstvo práce definitívne zobralo Čistému dňu akreditáciu. Rezort uviedol, že po ukončení správneho konania so všetkými jeho účastníkmi je rozhodnutie účinné. “K právoplatnosti musia byť ešte naplnené podmienky doručenia, čo znamená potvrdenie o prevzatí zásielky alebo uplatnenie fikcie doručenia do 18 dní,” povedala Daniela Rodinová z ministerstva práce. Zariadenie sa síce ešte môže odvolať, podnet však bude posudzovať Richter, ktorý nevidí dôvod na zmenu tohto rozhodnutia.
     
    - Reklama -