Pchanie peňazí do Afriky migráciu nezastaví, píše prestížny denník

    0
    Žena drží dieťa pri vylodení v talianskom prístave Palermo na Sicílii (Autor: TASR)

    Štúdia Centra pre globálny rozvoj ukazuje, že posielanie zahraničnej pomoci z Európy do Afriky nebude stačiť na zastavenie migrácie. A v Afrike neustále rastie populácia, takže migračný tlak nemá prečo poľaviť. Poľaví len v prípade, že si obyvatelia Afriky spočítajú, že sa im neoplatí cestovať do Európy. Ani metóda odstrašenia však nezastaví všetkých migrantov, takže Európa sa musí pripraviť na to, že ľudia budú prichádzať. Úrady sa musia naučiť tento pohyb regulovať a kontrolovať.

    Autor správy think tanku Centrum pre globálny rozvoj Michael Clemens zdôraznil, že vo svojej správe rozhodne neoznačuje rozvojovú pomoc za zlú. Vysvetľuje len, že štáty, ktoré ju poskytujú, si od nej nemôžu sľubovať rýchle zastavenie migrácie. Existujú naopak dôkazy, že ekonomický rozvoj pôvodne veľmi chudobnej krajiny vedie k tomu, že časť ľudí hľadá svoje šťastie v zahraničí, takže migračná vlna môže v istej chvíli zosilniť.

    Ako je to možné? Keď sa krajine darí lepšie, klesá dojčenská úmrtnosť. Počty obyvateľov danej krajiny tak narastajú. Keď má štát viac peňazí, investuje ich aj do vzdelávacieho systému a vzdelanejší mladí ľudia môžu získať pocit, že za hranicami dostanú viac priestoru na osobný rast a že budú napríklad postupovať na kariérnom rebríčku.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -