Kokaín, heroín, pervitín. Žitňanská opäť tvrdo narazila

    0
    Ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská (Autor: TASR)

    Ministerstvo spravodlivosti, ktoré vedie Lucia Žitňanská z Mosta-Híd, pripravilo návrh zákona prinášajúci dekriminalizáciu prechovávania nepatrného množstva drog pre vlastnú potrebu. Materiál by sa mal dnes prerokovať na zasadaní vlády.

    Návrh hovoril o tom, aby držanie nepatrného množstva drogy malo byť trestané ako priestupok a až v prípade opakovaného porušenia zákona v priebehu 12 mesiacov ako trestný čin.

    Problém so zákonom mali okrem koaličnej SNS a Smeru aj opoziční predstavitelia strán.

    „Na Slovensku narástol za posledné dve desaťročia počet liečených užívateľov drog o viac ako 50 percent. Dekriminalizáciou sa očakáva, že sa automaticky zvýši dopyt po týchto látkach, keďže sa odbúrava psychologická zábrana voči užívaniu drog. Po roku až dvoch sa predpokladá výrazné zvýšenie užívateľov drog a môže niekoľkonásobne rásť,“ tvrdila SNS.

    Výhrady predniesla aj najsilnejšia opozičná strana SaS, ktorá má vo svojom programe dekriminalizáciu marihuany. Liberáli však boli zásadne proti dekriminalizácii tvrdých drog ako kokaín, heroín, pervitín a podobne.

    „Návrh ministerstva spravodlivosti ide oveľa ďalej a strana SaS ho v tejto podobe nepodporí. Žiadne množstvo pre nás nie je nepatrné, keď ide o tvrdé drogy. Dekriminalizácia tvrdých drog nie je podľa nášho názoru vo verejnom záujme, lebo sa zoslabuje odstrašujúci účinok a zvyšuje riziko nárastu užívateľov,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS a tímlíderka strany pre osobné slobody Natália Blahová. 

    Podľa opozičnej strany je záhadou, ako sa takýto prístup dostal do programu vlády, keď SNS teraz širokú dekriminalizáciu drog odmieta podporiť. Pýtame sa, či dôvodom dekriminalizácie kokaínu je fakt, že niektorí predstavitelia strany Smer-SD môžu byť jeho konzumentmi,“ uzavreli liberáli.

    Reakcie všetkých politických predstaviteľov si môžete prečítať TU.

    Žitňanská bola donútená cúvnuť

    Pred dnešným rokovaním vlády sa vyjadril aj minister obrany Peter Gajdoš zo SNS, že Žitňanskej návrh nepodporí. „Postoj SNS je jasný, odmietame dekriminalizáciu tvrdých drog,“ uviedol Gajdoš.

    Nakoniec Žitňanskej plán nevyšiel a po nesúhlase koaličných partnerov v stredu stiahla z rokovania vlády materiál, ktorý mal čiastočne dekriminalizovať užívanie aj takzvaných tvrdých drog.

    „Keďže návrh nemal podporu od koaličných partnerov, tak nemalo ani zmysel o ňom rokovať. Budeme musieť prísť možno s upraveným návrhom a opäť sa pokúšať o jeho presadenie,“ povedala po rokovaní vlády ministerka spravodlivosti s tým, že nevylučuje, že by sa priestupková sankcia vzťahovala len na marihuanu a nie aj na tvrdé drogy.

    „Mám pocit, že v odbornej verejnosti je zhoda, že súčasná tvrdá právna úprava smeruje k tomu, že nedokážeme dostatočne sankcionovať obchodníkov, ale kriminalizujeme mladých ľudí. Odstrašujúci efekt nefunguje a zároveň podceňujeme prevenciu,“ dodala Žitňanská.

    Podľa ministerky by mohla byť cesta do diskusie odlišovanie tvrdých a mäkkých drog. „Mrzí ma, že v rámci celého legislatívneho procesu toto nikto nepoložil na stôl, lebo by sme sa rozprávali aj o tomto variante. Celý čas som si vedomá, že je to citlivý návrh. Za odbornou stránkou návrhu si však stojím. Druhá vec sú predsudky a ideológia. Sú návrhy zákonov, ktoré musíte položiť na stôl aj trikrát, aby našli podporu a niekedy sa tak nestane v jednom volebnom období, ale až v nasledujúcom,“ uzavrela ministerka, pričom zdôraznila, že sa bude snažiť pripraviť opätovný návrh o čiastočnej dekriminalizácii drog, ktorý by mohol byť kompromisom.

    Ministerka Žitňanská narazila na odpor vlády už viackrát. Napríklad v roku 2016, keď sa Andrej Danko vyjadril, že pokiaľ bude on vo vláde, tak sa nebudú presadzovať na Slovensku práva LGBTI. Na jeseň v minulom roku ju vláda nepodporila v jej presadení, aby mali policajti právomoc zaisťovať majetok z trestnej činnosti ešte pred obvinením. Minulý rok dokonca Lucia Žitňanská hrozila aj svojou demisiou, ak by prešla do Súdnej rady SR štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Otázne ostáva, ako sa podarí presadiť Žitňanskej nové fungovanie policajnej inšpekcie, keďže sa jej nepáči, že spadá priamo pod ministerstvo vnútra.

    - Reklama -